Založ si blog

Vieme koľko stojí mier

Nepotrebujeme robiť komplikovaný a presný výpočet, stačí zjednodušene.

Najprv upresnenie služby „mier“. Tak ako sa môže niekto ocitnúť v požiari, tak oveľa častejšie sa môže niekto ocitnúť v konfliktej situácii.

Ak pri požiari postupujeme správne, tak minimalizujeme škody na majetku a zdraví. Ak nesprávne, tak tie škody sa môžu aj zväčšiť. Aby sme mohli postupovať správne máme školenie Ochrany Pred Požiarmi (OPP). Je to samozrejme len názor, ktorý môžeme prijať, ale nemusíme. No ak nechceme aby sa veci zhoršovali (čo nám dáva pocit nešťastia), tak to školenie sa nám snaží ukázať cestu.

Podobné školenia sú aj pre konflikty založené na princípe vyvarovania sa rozdielov (oheň) a hľadaní spoločného (riešenie). Extrémnym príkladom môže byť keď sa stretnú dvaja opačne orientovaný radikáli, teda extrémne veľa rozdielov. A pritom môžu si ich nevšímať a zároveň hľadať niečo spoločné. Amatéri sa zhodnú, že sa spolu baviť nebudú, čo je skvelé lebo zabránili nárastu napätia. Profesionáli však môžu napriek toľkým rozdielom nájsť viac spoločného ako rozdielov, čo je náročné, ale dá sa to a búra to bariéry. Dnešný trend je však opačný, vnímame a dokonca vyhľadávame rozdiely a preto konflikty narastajú (oheň sa šíri).

Teraz k cene za mier. Ak vezmeme, že:

– bežné školenie stojí asi 25 EUR/osoba,

– školenie by bolo asi raz ročne,

– priemerná svetová mesačná mzda je možno 600 EUR,

– napriek školeniam v priemere každý bude potrebovať profesionálny výjazd expertov približne raz za 20 rokov v hodnote 500 EUR,

tak náklady za mier dostaneme na 0,7% našej mzdy. No nie každý platí daň z príjmu (dôchodcovia, chudobný ľudia, …), tak zjednodušene náklady na mier dáme na 2% z príjmu.

ZÁVER

Ak ľudstvo má ambíciu sa posunúť ďalej a nie len ničiť a opravovať zničené a v mieri dokáže mať aspoň o 2% vyššiu produktivitu tým, že nebude zaťažený konfliktami, tak do mieru sa rozhodne oplatí investovať.

Aj tento mierový plán je lepší ako žiadny

08.05.2024

Cieľom mierového plánu je umierniť zúčastnené strany konfliktu a tak postupne znižovať až úplne potlačiť napätie v konflikte. Plán umierňovania zúčastnených strán konfliktu zahŕňa nasledovné: 1) Ubezpečovať, že za činy jednej strany je zodpovedná práve tá strana, ktorá čin vykonala a iná strana sa nemusí obávať, že jej bude pripísaná zodpovednosť za niečo [...]

Ach, Fico nechápe

03.05.2024

Fico sa sťažuje, že niektoré štáty Európy, plné hnevu voči Rusku, chcú posielať zbrane na Ukrajinu. Fico má pravdu, že zvyšovať napätie nie je riešenie. V tomto je Fico lepší ako vojnoštváči plný hnevu. Ale Fico absolútne nechápe, že proti útoku sa treba brániť. Nemôžeme sa tváriť, že žiadny konflikt neexistuje a nesnažiť sa ho potlačiť. Preto nie je [...]

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Požiar v bratislavskej Rači, horiaci vlaku

V bratislavskej Rači horí železničný vagón. Zasahujú hasiči

15.05.2024 17:49

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

Súd za smrť Djindjiča

V Európe atentátnici zabili premiérov Srbska a Švédska

15.05.2024 17:15, aktualizované: 17:59

Výber útokov na popredných politikov v Európe za posledné roky

Geert Wilders

Wilders oznámil, že dosiahol po polroku dohodu o koaličnej vláde v Holandsku

15.05.2024 17:14

Takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách v Holandsku sa zoskupenie štyroch strán dohodlo na vytvorení vlády.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 260557x
Priemerná čítanosť článkov: 2369x

Autor blogu

Kategórie