Založ si blog

Menej extrémizmu, menej vojen

Všetci vieme, že rastie extrémizmus. Môžeme ho nazvať aj radikalizmus, terorizmus, fašizmus, a tak ďalej, pričom všetky tieto pojmy majú spoločnú vec. Tou spoločnou vecou je považovanie nejakého názoru za výnimočný a odmietanie iných názorov. A pritom je úplne jedno aký názor považujeme za výnimočný.

Môže byť napríklad demokracia extrémistická? Môže byť extrémistické jej presadzovanie, keď sa tvrdí, že len demokracia je výnimočná a iné je zlé. A paradoxom býva, že potom iný názor sa označí za extrémizmus.

A teraz preč s komplikovanými pojmami. Majme môj názor, že 1+1=2. A majme názor spolužiaka, že 1+1=3. Má iný názor a rešpektujem jeho názor. No jeho názor nemôžem prijať, lebo mne by nefungovali počty. Ale to mi nedáva právo označiť môj názor za výnimočný a spolužiaka označiť za hlupáka. To čo môžem, je ponúknuť mu môj názor (ak mi neodobral súhlas na jeho oslovovanie). On tiež môže ponúknuť mne jeho názor. No v momente keď ho začnem nútiť aby si 3 prepísal na 2, začínam sa správať extrémisticky a je jedno aké úmysly mám, že len chcem aby mu fungovali počty. V tom momente som chcel aby prijal niečo čo prijať nedokázal a mal som sa radšej nad svojím názorom zamyslieť, že prečo to nedokázal prijať, že čo som nedostatočne vysvetlil. Teda dopustil som sa extremistického konania.

A robí to zo mňa teroristu? Zaslúžim si aby som bol potrestaný, aby mi bolo ublížené? Jasné, že nie. Aj extrémistických názor je názor, ktorý treba rešpektovať, avšak prijať ho nechceme lebo zvyšuje napätie, spôsobuje konflikty a vojny. A keď vojnu nechceme, niekto by nám mal ukázať ako sa dajú veci riešiť inak a tak aby sme to vedeli prijať. Presne rovnako ako keď chceme aby fungovali počty. Riešenie rozhodne nie je, že teraz by sa so mnou nikto nemal rozprávať. Lebo keď si toto neuvedomíme tak ubližovažovanie sa stane súčasťou nášho života.

Keď však niekto trvá na tom, že vojnu chce tak tam sa vojne samozrejme nevyhneme, ale s čistým svedomím a rešpektom mu tu vojnu môžeme dať a verím, že ho vojnou aj poraziť. Avšak neverím, že niekto vojnu naozaj chce a chce byť porazený. Ibaže by to skrýval a ostatných označoval, že vojnu chcú a mohol ich poraziť. Naštastie každý má právo vyjadriť sám za seba a ešte som nepočul niekoho, kto by vojnu chcel.

Týmto chcem vyzvať aj všetky parlamentné strany, vrátane opozície aby sa nesnažili ubližovať a terorizovať s „dobrým úmyslom, že ich názor je najlepší“, ale vniesli do života viac rešpektu, viac prijateľnej komunikácie a potom viem garantovať, že bude menej extrémizmu a menej vojen.

 

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 255808x
Priemerná čítanosť článkov: 2369x

Autor blogu

Kategórie