Založ si blog

Čo robiť aby bolo lepšie?

Lepšie znamená, že vynaložíme menej nákladov na svoje potreby. Nižšie náklady vznikajú vďaka vylepšeniam. Naopak, keď sa niečo zhoršuje, musíme platiť viac. Pokles cien nám vyvoláva šťastie a naopak stúpanie cien nám ubližuje. Napríklad hovienka od psov na chodníku nás nútia si dávať väčší pozor kam stúpame a napriek tomu občas do nejakého skočíme a musíme topánky vyčistiť. Ubližuje nám to. Naopak vodorovný pás, na ktorý sa len postavíme a posunie nás kam chceme nám urobí radosť, lebo nám život zjednoduší.

 

Zvyšovaniu cien, teda zhoršovaniu podmienok na život, hovoríme inflácia. Ak dôjde k eskalácii zhoršovania, môže inflácia byť hyper ubližujúca, hyperinflácia. Potom všetko môže stratiť hodnotu a budeme bojovať len o holé prežitie. Napríklad ja zhorším dostupnosť výrobku (zvýšim cenu a navýšim si príjem), lebo niekto mne niečo skomplikoval. Niekto iný zase niečo zhorší, lebo ja som mu skomplikoval život. A tak ďalej. A keď dôjde k obrovskému reťazovému nárastu zhoršovania, zdražovaniu, časom na ničom už nebude záležať.

 

Lenže dá sa zlepšovať keď niekto zhoršuje? Áno. Akceptovanie, že mne môže niekto ubližovať lebo ja môžem ublíživať niekomu ďalšiemu a robí to každý, je síce jednoduché, ale krátkozraké, nezodpovedné a časom likvidačné. Teda nemôžeme akceptovať to, že nám niekto ubližuje, niečo zhoršuje. Ak nám niekto chce ublížiť, tak tlačí nás do vojny. Lenže my nechceme do vojny a tak informujeme, že nám ubližuje a dávame mu priestor alebo aj pomoc na nájdenie iného riešenia, ktoré bude akceptovateľné. Ak však niekto trvá na našom ublížení napriek existujúcim obojstranne výhodným možným riešeniam, nesmieme sa vojne vyhýbať. Lebo ak to necháme tak, bude to výhodné pre toho, kto nám ubližuje a pre neho by bolo hlúpe keby prestal vo výhodnom. Ak nás niekto tlačí do vojny, musí mu byť jasné, že vo vojne je ubližované obidvom stranám. Ak sme príliš slabý niekomu dostatočne ublížiť aby prehodnotil svoje úmysly, alebo to nemôžeme, hľadáme spojencov (napr. políciu). No musí byť jasné, že my ubližovať nechceme a ubližujeme jedine tomu, kto trvá na našom ublížení. Potom jeho ublíženie je jeho rozhodnutie z dôvodu vynútenej vojny. Teda nie je to naše rozhodnutie a vždy trváme na tom, že my ubližovať nechceme. A on môže skôr či neskôr prehodnotiť, či trvá na našom ublížení. No niektoré jednorázové ublíženia, ktoré nás nenútia do ubližovania iným, sa neoplatia riešiť.

 

Keď nám bude záležať na sebe samých a aj na iných, budeme veci zlepšovať a všetko bude lepšie.

 

BTW: Ak trvám na obojstrannom zlepšení, som otvorený vylepšeniam a upozorňujem na zhoršenie, nie je to vydieranie, ale snaha o zlepšovanie. Ak naopak trvám na niekoho ublížení a upozorňujem na ešte väčšie ublíženie, to už vydieranie je. Málo kto vie toto.

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Tvrdý odkaz vojnoštváčom

09.04.2024

Tento odkaz nemá ublížiť vojnoštváčom. Má ich vytiahnúť z vojny, do ktorej sa nechali zavliecť a nechali si ukradnúť zo srdca mier. Vážení vojnoštváči, koľko ľudí musí pre vás ešte umrieť aby sa splnil váš sen, že vojna bude mať porazeného?! Vojna nie je futbalový zápas kde v stávke sú tri body do tabuľky a zápas sa skončí za približne 2 hodiny. Vo vojne [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 107
Celková čítanosť: 254040x
Priemerná čítanosť článkov: 2374x

Autor blogu

Kategórie