Založ si blog

Pravdu? Žiadny človek sa nedožije . . .

Pravdu? Každý človek funguje rovnako, žiadny sa nedožije dokonalosti a za vojny môže nevedomosť.

Ako funguje človek? Ja mám riešenia. Ty máš riešenia. Každý ich má. Aby si človek presadil svoje, potrebuje moc. A tak veľká časť nášho života môže byť o získavaní moci. Ukážeme svoj úspech, znevážime úspech iného a čím hlasnejší budeme, čím väčšiu moc budeme mať, tým vidíme väčšiu šancu na presadenie. Aby sme popísali všetky použité zbrane na presadenie, spisovali by sme to všetci veľmi veľa rokov, lebo denne spoznávame veľmi veľa nových zbraní. A zbraňou môže byť nie len nástroj, ale aj akékoľvek slovo, pohyb, myšlienka, viera, stav alebo vlastne čokoľvek.

Lenže cudzie riešenia a ich presadzovanie sa nám nepáčia. Moje riešenie a moje presadzovanie môže potláčať tvoje a tvoje zas moje. Spôsobujeme si navzájom škodu a čím silnejšie zbrane použijeme, tým väčšia škoda môže byť. Tú škodu zakaždým cítime a keď cítime priveľmi, snažíme sa aby nebola. A netýka sa to len ľudí, ale aj vecí. Však skúsme jedlo do žalúdka dostať tým, že si ho budeme tlačiť na brucho. Jedlo sa bude brániť. Znehodnotíme jedlo a možno ublížime aj sebe. Keď ho však jeme ústami, obrana jedla je zanedbateľná a aj naše úsilie je oveľa menšie s oveľa lepším výsledkom. Pokoj ťažkým zbraniam. Ide o riešenie menej nákladné, menej bolestivé, riešenie prispôsobené jedlu a prispôsobené nášmu telu. Volajme ho spoločné riešenie. A rovnako je to aj s ľuďmi. Keď je riešenie prispôsobené ľuďom, je menej nákladné, menej bolestivé a menej zbraní. A tak náš život nemusíme premrhať zbytočným získavaním moci, ale môžeme ho prežiť budovaním spoločných riešení.
Aké sú teda spoločné riešenia pre ľudí? Sú ľudia, ktorí ich poznajú a sú ľudia, ktorí ich odmietajú. Jedných nazývame diktátori a druhých liberáli. Aj keď ich nazývame rôzne, v podstate majú viac spoločného ako sa zdá. Za prvé, nevedia, že dokonalé riešenia neexistujú. Totiž nájdenie a dosiahnutie dokonalého riešenia by stálo neskutočne veľa nákladov, čo je v rozpore s dokonalosťou. Potom táto nevedomosť spôsobuje, že diktátori presadzujú nedokonalé riešenia akokeby boli dokonalé a liberáli ich odmietajú akokeby by vedeli prijať len dokonalé spoločné riešenia. A za druhé, diktátori a liberáli nevedia, že presadzujú vlastné riešenia aj keď si myslia, že tým konajú pre „vyššie spoločné dobro“. Samozrejme používajú pritom dostupné zbrane. Zbraňami ubližujú a preto ich nemáme radi aj keď v každom z nás je aspoň trošku diktátor aj liberál, v každom z nás je nedokonalosť.
A aké sú teda spoločné riešenia pre ľudí? Nie sú, tvoria sa. Základom je ich otvorenosť pre zmenu a zohľadnenie už existujúceho. Teda ohľaduplnosť bez presadzovania a uzatvárania sa. Od toho závisí ako rýchlo sa budú riešenia vyvíjať a či ich čakajú aj kroky späť. Ak je potrebné riešenie použiť, použije sa jeho aktuálny vývoj. Ak nie sme spokojný s aktuálnym vývojom, môžeme zainvestovať do vývoja. Ale vždy pamätajme, že dokonalé riešenia neexistujú a žiadna akokoľvek veľká investícia neprinesie dokonalosť, môže priniesť len vylepšenie.
Je tento článok dokonalý? Určite nie je. Bol len vzatý jeho aktuálny stav. Môže sa zainvestovať do neho a vylepšiť ho, alebo toto všeobecné poznanie rovno použiť na vytvorenie miliónov nových nevšeobecných myšlienok alebo aj nových nevšeobecných článkov alebo kníh alebo …

Prosím, Pelle spacifikuj Korčoka!

24.03.2024

Pelle spacifikuj Korčoka, ktorý štve proti tebe! Nauč ho slušnosti pekne na verejnosti, nech každí vidí, že čo je zač a už nemohol ďalej štvať. Nebolo by to prvý krát, čo by si učil niekoho slušnosti. Inak Korčok uštve ľudí proti tebe. Dosť bolo vojnoštváčov. Dosť bolo Putina, Macrona aj Korčoka. Ľudia potrebujú mier, nie mŕtvych svojich blízkych.

Ako na Macrona

22.03.2024

Rusko a Ukrajina sú vo vojne. Európe, ktorej záleží na Ukrajine má dve reálne voľby. Za prvé, že z Putina spraví zbabelca, ktorý sa vzdá. Alebo za druhé, že z Putina spraví pacifistu, ktorý chce víťazstvo Ruska aj Ukrajiny. Za tretie, že Rusko zvíťazí, zatiaľ neveríme, ale nie je vylúčené, že nakoniec my budeme tí zbabelci, ktorí sa vzdajú. To prvé si vyžaduje [...]

Ako spacifikovať vojnoštváča

21.03.2024

Vojnoštváč je obyčajný človek, ktorý pri ohrození sa stavia do vojny. Vo vojne víťaz berie, porazený stráca a žiadny vojnoštváč nechce byť porazený. Štváč je preto, lebo keď štve proti súperovi tak získava spojencov a tým mu rastie sila na porazenie súpera. Pacifista pri ohrození odmieta vojnu. Pacifista za ohrozením súpera vidí aj ohrozenie seba a preto hľadá [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 246327x
Priemerná čítanosť článkov: 2392x

Autor blogu

Kategórie