Založ si blog

Chuťovka nie len pre vedcov

Fyzikálne teórie, zákony, princípy … toto všetko môže mať jeden základ. Pripravíme chuťovku, ktorá bude chutiť nejednej premýšľajúcej hlavičke.

Základ je konať všeobecne, aby sme sa moc nezamotali a nezabudli na niečo. Najvšeobecnejšia vec je energia. Keby existovalo niečo čo dokáže vytvoriť alebo zničiť energiu, tak by sa dal vyvrátiť zákon zachovania energie a potom aj teória relativity. Ďalej s istotou vieme povedať, že energia vzájomne pôsobí na seba a vyvíja sa v snahe dosiahnuť stav vzájomného prispôsobenia – evolúcia.

Ideme kuchtiť.

Ingrediencie: 2x bežná energia, 1x značková prispôsobivá energia, 1x evolúcia

Postup:
Dve bežné energie necháme na seba pôsobiť. Nie sú schopné spracovať vzájomné pôsobenie a tak použijeme jednu evolúciu. Silnejšia mení pôsobenie slabšej do okamihu dokiaľ silnejšia je toho schopná. Potom vzájomné stále neprispôsobené pôsobenia, ktoré už nedokáže nič zmeniť, sa oddelia a viac na seba nepôsobia.

Značková energia bola dosť drahá a tak ju radšej nebudeme vystavovať silnejšej energii. Zamiešame ju so slabšou pozmenenou energiou.

Značkovú energiu nastavíme tak aby pôsobenie slabšej energie menila ohľaduplne. Teda aby značková energia pôsobila na slabšiu energiu tak, aby ona vedela toto pôsobenie prijať a pôsobiť akceptovateľne na značkovú energiu. A tak dokola.

Servírujeme:
Spolunažívanie. Väzbu, ktorú ohľaduplné vzájomné pôsobenie drží po hromade.

Prečo chuťovka?
1) Darwinova evolučná teória hovorí o prežití silnejšieho. Pojem spolunažívanie nepozná. Pričom spolunažívanie (rovnosť) je to, kam evolúcia smeruje. Sám Darwin tvrdil, že prispôsobivosť rastie. Bohužiaľ veľa ľudom rovnosť (stav prispôsobenia) úplne nevonia.
2) Myšlienka Perpetuum mobile je odsúdená, lebo niečo nemôže pracovať bez straty. Čiže energia sa stráca? Čo zákon zachovania energie? To, že niečo má kinetickú energiu, neznamená, že vykonáva prácu. Bohužiaľ ľudom sa ťažko myslí všeobecne (čo nefunguje jedným spôsobom, tak vraj nemôže fungovať iným).
3) Nikto nevie kde sa berie gravitácia a čo je zač. My však vieme, že gravitačnú energiu vie každá energia premeniť na kinetickú (áno, bez straty). Ak máte NEROZBITNÝ mobil tak mu môžete dovoliť premeniť trochu gravitačnej energie tak aby sme to videli a nechať ho upaľovať k zemi. Tu kinetickú energiu môže mobil cestou trošku porozdávať, ale dajme tomu, že máte veľmi skúpy mobil a dá ju len zemi. A dajme tomu, že zem je najlepšia kamoška s mobilom (v skutočnosti je to drsnačka, preto treba nerozbitný mobil) a jeho kinetickú energiu plne absorbuje a nijak ho nepoškodí. Mobil si krásne leží na zemi a tí dvaja majú nádherný vyrovnaný vzťah. Žiadne straty nervov. Zem naďalej pôsobí na mobil veľkou gravitačnou silou. Mobil naďalej ju premieňa na kinetickú energiu, ktorú odovzdáva zemi a zem vďaka toľkým vzťahom generuje veľké množstvo gravitačnej energie. Funguje to aj opačne s rozdielom, že mobil pôsobí gravitačnou silou menšou. Dá sa povedať, že v tejto väzbe si neustále vymieňajú energie a spoločne vytvárajú gravitačné pole. Podobne ako keď si predstavíte vodný vír, ktorý strháva telesá k sebe, ale priamočiaro lebo sa točí veľmi rýchlo.

Tak, my už vieme čo je gravitácia. Kedy to zistia vedci? 🙂

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 255955x
Priemerná čítanosť článkov: 2370x

Autor blogu

Kategórie