Založ si blog

Podstata života

Toto je snaha podstatu života vyjadriť čo najviac exaktne (aby sa ľahšie chápala) a všeobecne (aby pokryla možno všetko). Ak niečo dôležité chýba, alebo niečo nie je jasné, autor bude reagovať v diskusii.

 

1) Vzťahy – sú väzby spôsobené najmä opačnou polaritou (niečo ako silnejšia elektromagnetická sila) a zároveň prirodzenou príťažlivosťou (niečo ako slabšia gravitačná sila).

 

Príťažlivosť opačnou polaritou – ja niečo chcem a druhý to dáva. Napríklad očakávam krásne dievča a to dievča sa chce niekomu páčiť.

 

Silnejšia príťažlivosť – vzájomne niečo chceme a vieme si to dať. Napríklad očakávam sex od partnera, partner očakáva sex odo mňa a vieme si ho vzájomne dať.

 

Odpudivosť – druhý nemá čo chcem alebo dokonca navyše odo mňa očakáva čo neviem dať. Napríklad partner očakáva moju poslušnosť a ja od neho viac schopností ako má.

 

Prirodzená príťažlivosť – stojíme pri druhom, neočakávame od druhého nič čo by nevedel dať a nedávame čo nevie prijať. Teda daná vyrovnanosťou / neutralitou, že nič nutne nepotrebujeme od druhého a nič nutne nemusíme dávať. Teda nie je rušená silnejšími silami založenými na polarite. Napríklad partner chce sexovať so mnou, stojím pri ňom a podporím ho v robení všetkého čo viem prijať.

 

2) Zmysel života – je daný pocitom šťastia a ten je daný zlepšovaním života. Teda zmenou, nie stavom.

 

Šťastie – zlepšenie života

Nešťastie – zhoršenie života

Úzkosť – obmedzené zlepšovanie

Depresia – opakované zhoršovanie

 

3) Pohľad života – pod zlepšením chápeme nárast života a pokles ohrozenia života. To sa však dá vnímať rôzne:

 

3a) Jednoducho, subjektívne:

Tolerovanie zmeny (liberálne) – keď v zmene vidím pridanú hodnotu / nárast. A vo všetkom sa dá vidieť pridaná hodnota, ale samotná tolerancia nevie zaručiť rast, lebo s tolerovanou stratou prichádza pád.

Netolerovanie zmeny (konzervatívne) – keď v zmene vidím stratu / ohrozenie. A vo všetkom sa dá vidieť ohrozenie, ale samotná netolerancia nevie zaručiť bezpečie, lebo s netolerovaním zlepšení sa stráca priestor na život.

 

3b) Zložitejšie, komunikáciou:

Tolerovanie pridanej hodnoty a netolerovanie straty vďaka vnímaniu čo najviac pohľadov na jednu zmenu (konzervatívne-liberálne). Iný pohľad nie je potláčaný, ale rešpektovaný a zohľadnený.

 

Bohužiaľ vnímanie človeka je často obmedzené (nepočúva, nechápe,…) a často krát dokáže mať len jednoduchý pohľad čo spôsobuje konflikty, násilie, vojny, krízy a pod.

 

Snáď všetko dôležité je napísané. Keby nie, je tu ešte diskusia. Ďakujem.

Aj tento mierový plán je lepší ako žiadny

08.05.2024

Cieľom mierového plánu je umierniť zúčastnené strany konfliktu a tak postupne znižovať až úplne potlačiť napätie v konflikte. Plán umierňovania zúčastnených strán konfliktu zahŕňa nasledovné: 1) Ubezpečovať, že za činy jednej strany je zodpovedná práve tá strana, ktorá čin vykonala a iná strana sa nemusí obávať, že jej bude pripísaná zodpovednosť za niečo [...]

Ach, Fico nechápe

03.05.2024

Fico sa sťažuje, že niektoré štáty Európy, plné hnevu voči Rusku, chcú posielať zbrane na Ukrajinu. Fico má pravdu, že zvyšovať napätie nie je riešenie. V tomto je Fico lepší ako vojnoštváči plný hnevu. Ale Fico absolútne nechápe, že proti útoku sa treba brániť. Nemôžeme sa tváriť, že žiadny konflikt neexistuje a nesnažiť sa ho potlačiť. Preto nie je [...]

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Gruzínsko / Tbilisi /

Výbor gruzínskeho parlamentu odobril návrh sporného zákona o 'zahraničných agentoch' za 67 sekúnd

13.05.2024 18:23

Rýchlosť prerokúvania a hlasovania zdôvodnil predseda výboru tým, že tretie čítanie obsahuje iba redakčné pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.

indonézia, sopka, záplavy

Indonéziu sužujú záplavy, zahynuli už desiatky ľudí. Na jednom z jej ostrovov vybuchla sopka

13.05.2024 18:18

Obyvateľov ohrozujú aj veľké sopečné kamene, ktoré sa začali valiť po silnom daždi z jednej z najaktívnejších indonézskych sopiek.

Sergej Šojgu / Valerij Gerasimov /

Splní Putin Prigožinov sen? Po Šojguovi môže padnúť aj Gerasimov

13.05.2024 18:11

Kto by si nepamätal virálne video, na ktorom šéf súkromnej žoldnierskej armády vlani v máji nad hromadou tiel svoich bojovníkov zúrivo kričal: "Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?"

bobor, mokrad, dubrava, zahorie

Podľa svedkov sú v okolí Zlína už tri medvede

13.05.2024 17:58

Podľa polície by mali byť obyvatelia regiónu pri pobyte v lese opatrní.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 260383x
Priemerná čítanosť článkov: 2367x

Autor blogu

Kategórie