Založ si blog

Ako spraviť zo zlého katastrofálne?

Zlé je ubližovanie. Ohrozovanie, zaberanie územia, trhanie vzťahov, … všetko čo uberá z moci. Ak existuje celosvetovo uznávaný dôkaz, že chceme ubližovať, svet nás zastaví. Keď dôkaz neexistuje, znamená, že nechceme ubližovať a svet nás usmerní (diplomacia). Ak sa usmerňovať nedá tak sa prehodnocuje dôkaz o úmysloch. Toto sú cesty ako spraviť zo zlého dobré.

Ale ako spraviť zo zlého katastrofálne? Stačí málo. Schvaľovať ubližovanie. Mať výnimky, kedy sa môže ubližovať. Potom stačí ukazovať čo vyhovuje, že tá výnimka nastala. A z ubližovania sa stane váčšie a väčšie ubližovanie, smer katastrofálne. Ubližuje sa kým bude splnená podmienka, kým nebude „vìťaz“ a nebude už komu ubližovať. Ak sú výnimky v športe, veľké škody nevznikajú, tam katastrofálne nehrozí, no to sa nedá povedať o vojne.

Rusko má tú výnimku pri invázii. Západ má tú výnimku pri dávaní sankcií. A vyzerá, že tie výnimky len pribúdajú.

Táto vojna nedáva zmysel. Keď chceš zastaviť teroristu, tak nezhabeš mu dom alebo nebudeš posilňovať jeho cieľ. Je to jasná správa, že tebe nevadí jeho útok, lebo to ti dáva príležitosť ublížovať mu. Máš schválené ubližovanie a môžu ísť veci od zlého ku katastrofálnemu.

Ach, Fico nechápe

03.05.2024

Fico sa sťažuje, že niektoré štáty Európy, plné hnevu voči Rusku, chcú posielať zbrane na Ukrajinu. Fico má pravdu, že zvyšovať napätie nie je riešenie. V tomto je Fico lepší ako vojnoštváči plný hnevu. Ale Fico absolútne nechápe, že proti útoku sa treba brániť. Nemôžeme sa tváriť, že žiadny konflikt neexistuje a nesnažiť sa ho potlačiť. Preto nie je [...]

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 109
Celková čítanosť: 257486x
Priemerná čítanosť článkov: 2362x

Autor blogu

Kategórie