Založ si blog

Komfortná zóna

Komfortná zóna znamená „žiadny problém“. Ako sa prejavuje? Keď je všetko v poriadku, majú na ňu všetci plné právo. No človek si ľahko zvykne na komfortnú zónu, je príjemná. A keď niečo nefunguje, človek sa snaží potlačiť túto skutočnosť. Je to napríklad sťažovanie sa, útočenie na niekoho / na niečo čo nás v tej komfortnej zóne vyrušuje, ale aj maskovanie toho čo nefunguje. Cieľ je aby problém neexistoval.

Ide o prirodzený inštinkt, ktorý máme „od prírody“. Preto treba čakať, že veľká časť populácie sa bude chcieť zbaviť problému. A populizmus ide rovnakým smerom. Ľudia radi počúvajú to čo chcú počuť. No pomáha ľuďom tento smer? Pre tento smer totiž platí: „prežije ten najsilnejší“. Problémy sa neriešia, stupňujú sa a stupňujú a nakoniec silnejší jedinci to proste zvládajú lepšie.

Teraz je doba kedy to krásne vidieť. Videli sme to na Covide a ešte čerstvejšie to vidíme na útoku Ruska. Rusko nám komfortnú zónu kradne a tak sa ľudia chcú zbaviť Ruska a otáčajú sa Rusku chrbtom. Ale toto mieru nepomáha, lebo na protiútok sa reaguje protiútokom. Problém sa stupňuje a prežije len ten najsilnejší. Iné by bolo, keby bola dohodnutá cena za útok na inú krajinu. V stabilnom svete majú veci dohodnutú cenu a preto urobenie škody (napr. nákup) alebo vzatie si cudzích peňazí (napr. zaplatenie) nie je žiadny útok a ani nie protiútok.

Lenže keď chceme hovoriť o mieri, tak potrebujeme od prírody iný dar. A tým je komunikácia. Komunikáciou dokážeme nastoliť poriadok / uzavrieť dohodu / nastaviť cenu tak aby to bolo akceptovateľné. Vďaka komunikácii už neplatí, že prežije najsilnejší. Vďaka komunikácii sa dá zvládnuť ďaleko viac ako sú možnosti aj toho najsilnejšieho jedinca. Sem sa hodí spojenie: „problém je príležitosť posunúť sa ďalej“. Problémy je preto dobré vnímať, komunikovať o nich a vyberať si tie, ktoré nás posunú najďalej. Tu komfortná zóna ide bokom a je jedno kto čo chce, dôležité je aby to fungovalo.

No späť ku potláčaniu problémov. Na čom sa budeme dohadovať keď problém nemáme? Prečo by sme sa mali slušne dohadovať s niekým, kto nám ublížil? Na týchto reakciách vidieť, že ignorovanie problémov, odmietanie komunikácie a ochraňovanie si svojej komfortnej zóny sa zatvárajú dvere riešeniam. Preto vojna trvá dovtedy, kým veľká časť ľudí neopustí svoju komfortnú zónu, neuvedomia si problém a nezačnú vyžadovať riešenia. Koľko to potrvá ohľadom aktuálneho diania čo začalo na Ukrajine, to nikto nevie. Môže to byť pár obyčajných bômb, možno chemických, možno bude potrebných pár atómových bômb, možno ich bude treba viac pre každého. V druhej svetovej stačili dve atómové na celý svet. No keď to príde a veľa ľudí už bude mať skutočný problém, vtedy bude dosť veľký priestor na hľadanie riešení. Pritom problém sa mohol kľudne riešiť ešte kým Putin písal romány o Ukrajine a nemusela padnúť ani jedna bomba.

Tento článok však nie je to len o vojne s Ruskom. Je to o všetkých problémoch, ktoré ľudstvo ignoruje a nerieši, vrátane klimatických zmien. Prečo? Lebo milujeme komfortnú zónu. Momentálne by to chcelo mierový pochod, kde by sa vyžadoval poriadok v Európe a možno aj vo svete.

Ach, Fico nechápe

03.05.2024

Fico sa sťažuje, že niektoré štáty Európy, plné hnevu voči Rusku, chcú posielať zbrane na Ukrajinu. Fico má pravdu, že zvyšovať napätie nie je riešenie. V tomto je Fico lepší ako vojnoštváči plný hnevu. Ale Fico absolútne nechápe, že proti útoku sa treba brániť. Nemôžeme sa tváriť, že žiadny konflikt neexistuje a nesnažiť sa ho potlačiť. Preto nie je [...]

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 109
Celková čítanosť: 256681x
Priemerná čítanosť článkov: 2355x

Autor blogu

Kategórie