Založ si blog

Zlyhanie ľudstva z pohľadu vedy

Je vojna, platime za chyby. No do kedy budeme? Zvladame platit naveky? Vsetko sa raz vycerpa a preto sa treba zamerat aby sme chyby nerobili.

Krok prvy: prestat si mysliet, ze sme bohovia, ze zvladame vsetko, ze ziadny problem nemame.

Krok druhy: opustit komfortnu zonu a prestat ju respektovat. Nie je dolezite co chceme my alebo niekto iny, ale aby to fungovalo.

Krok treti: priznat problem a vyzadovat riesenie. A nemusi byt dokonale. Vhodne je riesenie, ktore sposobuje mensi problem ako existuje. No mensi problem sa potom musi riesit dalej. Riesi sa kym problem nebude dostatocne maly.

Tri kroky k lepsiemu zivotu. Pre velku cast obyvatelstva su vsak tieto kroky velmi tazke. Lebo dolezite je co chcu (to vyuziva populizmus) a kto im to berie, musi celit utoku. Ludia si tak slepo obranuju svoju komfortnu zonu a dochadza k rastu napatia a konfliktom. Pritom pragmaticke riesenie aby veci fungovali sa vzdy najde. Vzajomne vyjasnenie, ako to funguje a aka je cena za zmenu. Len treba vnimat kedy veci funguju a kedy nie. Tak ci tak vsetko raz skonci v rovnovahe, len otazne je, ze ako draho za to ludstvo zaplati.

Nariklad fungovalo ked Ukrajina bola samostatna. Nebol velky problem. Krym, Luthansko a Donecko, bol problem ale nie tak velky ako vojna na Ukrajine. Co tak vyriesit najskor najvacsie problemy a potom riesit mensie a prestat si ukazovat svaly?! Prosim, dajme priestor rieseniam. Riesenia su silnejsie ako my. Treba sa s tym zmierit, ze je tu aj nieco mocnejsie, ze nie sme bohovia a nemozeme si robit cokolvek.

Toto zlyhanie ludstva sa netyka len aktualnej vojny na Ukrajine. Ide o velke mnozstvo neriesenych problemov, vratane klimy.

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 255454x
Priemerná čítanosť článkov: 2365x

Autor blogu

Kategórie