Založ si blog

V demokracii vojny nie sú

Ak nám niekto tvrdí, že tu máme demokraciu, tak nevie čo je demokracia.

Majme problém A. Tí druhý nech majú tiež problém A. Bez akéhokoľvek nútenia, bez vlády, sa zhodnú na riešení pre problém A. Tomuto sa hovorí anarchizmus. Dôsledkom je, že tí s problémom A sú „dokonalý“ a niekto ďalší s problémom B je príťaž, niekto kto sa snaží pošpiniť tých dokonalých. V anarchizme neexistuje zlé riešenie. Sú len zlí ľudia, ktorí sa hádžu cez palubu. Dnes problémom A je Rusko.

Majme opäť problém A, ktorého riešenie škodí tím čo majú problém B. Ti druhý však majú problém B, no ich riešenie škodí tím čo majú problém A. Ak si idú za svojim riešením hlava nehlava, hovorí sa tomu anarchia. Problém A je Rusko, problém B je západ. A tým konfliktom je vojna.

Majme ešte problém C, ktorý zahŕňa aj problém A aj problém B. Potom riešenie problému C rieši problém A aj B a zároveň najmenej škodí problému A aj B. No riešenie problému C nie je logické ani pre A a ani pre B a tak musí byť vynucované. Tomuto sa hovorí demokracia. Vláda vládne (kracia), ale problémy dáva ľud (demos). V demokracii sa nikto nehádže cez palubu, neexistujú zlí ľudia, sú len nedokonalé riešenia a nedokonalé prostriedky na vynútenie riešení. Aj keď sú ľudia nútení do ohľaduplnosti, majú slobodu mať vlastný problém. Dnes problém C neexistuje. Dnes problém môže byť len jeden, nikdy nie A súčastne s B.

Teda s istotou vieme povedať, že keby sme mali demokraciu, tak riešením by nebolo ani riešenie problému A (víťazstvo západu) a ani riešenie problému B (víťazstvo Ruska), ale chýbajúce riešenie C, ktoré rieši problémy západu aj Ruska.

Okrem demokracie, je ešte aj autokracia, kde A je nútené do B alebo B do A, záleží čo viac vyhovuje vládcovi, nie ľudu. Kým v anarchizme „všetci dobrovoľne“ majú spoločný problém, tak v autokracii sú k tomu nútený. Aj toto sa hodí na dnešnú dobu. Kým na západe prevláda anarchizmus, tak v Rusku autokracia. Občas aj my máme zákony, ktoré si zmyslí jeden človek, ale väčšinou sa u nás zákony robia len keď o daný zákon má záujem „lepšia“ väčšina.

Politici však nevedia, že anarchizmus je vhodný napríklad pre politiku podnikov, ale nie pre riadenie štátu alebo svetového poriadku. Lebo podnik potrebuje tých najlepších a tí horší sú priťaž. Či už svetový poriadok alebo poriadok štátu, to naopak môže fungovať len s demokraciou. Nemôže sa svet zbavovať ľudí a štátov, len preto že nemajú rovnaký problém. Lebo topiaci vždy ťahá ku dnu čosi so sebou (záleží ako je mocný) a vzniká otázka, že koho sa zbaviť ako ďalšieho.

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 17:55

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 255507x
Priemerná čítanosť článkov: 2366x

Autor blogu

Kategórie