Založ si blog

Komfortná zóna

Komfortná zóna znamená „žiadny problém“. Ako sa prejavuje? Keď je všetko v poriadku, majú na ňu všetci plné právo. No človek si ľahko zvykne na komfortnú zónu, je príjemná. A keď niečo nefunguje, človek sa snaží potlačiť túto skutočnosť. Je to napríklad sťažovanie sa, útočenie na niekoho / na niečo čo nás v tej komfortnej zóne vyrušuje, ale aj maskovanie toho čo nefunguje. Cieľ je aby problém neexistoval.

Ide o prirodzený inštinkt, ktorý máme „od prírody“. Preto treba čakať, že veľká časť populácie sa bude chcieť zbaviť problému. A populizmus ide rovnakým smerom. Ľudia radi počúvajú to čo chcú počuť. No pomáha ľuďom tento smer? Pre tento smer totiž platí: „prežije ten najsilnejší“. Problémy sa neriešia, stupňujú sa a stupňujú a nakoniec silnejší jedinci to proste zvládajú lepšie.

Teraz je doba kedy to krásne vidieť. Videli sme to na Covide a ešte čerstvejšie to vidíme na útoku Ruska. Rusko nám komfortnú zónu kradne a tak sa ľudia chcú zbaviť Ruska a otáčajú sa Rusku chrbtom. Ale toto mieru nepomáha, lebo na protiútok sa reaguje protiútokom. Problém sa stupňuje a prežije len ten najsilnejší. Iné by bolo, keby bola dohodnutá cena za útok na inú krajinu. V stabilnom svete majú veci dohodnutú cenu a preto urobenie škody (napr. nákup) alebo vzatie si cudzích peňazí (napr. zaplatenie) nie je žiadny útok a ani nie protiútok.

Lenže keď chceme hovoriť o mieri, tak potrebujeme od prírody iný dar. A tým je komunikácia. Komunikáciou dokážeme nastoliť poriadok / uzavrieť dohodu / nastaviť cenu tak aby to bolo akceptovateľné. Vďaka komunikácii už neplatí, že prežije najsilnejší. Vďaka komunikácii sa dá zvládnuť ďaleko viac ako sú možnosti aj toho najsilnejšieho jedinca. Sem sa hodí spojenie: „problém je príležitosť posunúť sa ďalej“. Problémy je preto dobré vnímať, komunikovať o nich a vyberať si tie, ktoré nás posunú najďalej. Tu komfortná zóna ide bokom a je jedno kto čo chce, dôležité je aby to fungovalo.

No späť ku potláčaniu problémov. Na čom sa budeme dohadovať keď problém nemáme? Prečo by sme sa mali slušne dohadovať s niekým, kto nám ublížil? Na týchto reakciách vidieť, že ignorovanie problémov, odmietanie komunikácie a ochraňovanie si svojej komfortnej zóny sa zatvárajú dvere riešeniam. Preto vojna trvá dovtedy, kým veľká časť ľudí neopustí svoju komfortnú zónu, neuvedomia si problém a nezačnú vyžadovať riešenia. Koľko to potrvá ohľadom aktuálneho diania čo začalo na Ukrajine, to nikto nevie. Môže to byť pár obyčajných bômb, možno chemických, možno bude potrebných pár atómových bômb, možno ich bude treba viac pre každého. V druhej svetovej stačili dve atómové na celý svet. No keď to príde a veľa ľudí už bude mať skutočný problém, vtedy bude dosť veľký priestor na hľadanie riešení. Pritom problém sa mohol kľudne riešiť ešte kým Putin písal romány o Ukrajine a nemusela padnúť ani jedna bomba.

Tento článok však nie je to len o vojne s Ruskom. Je to o všetkých problémoch, ktoré ľudstvo ignoruje a nerieši, vrátane klimatických zmien. Prečo? Lebo milujeme komfortnú zónu. Momentálne by to chcelo mierový pochod, kde by sa vyžadoval poriadok v Európe a možno aj vo svete.

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Tvrdý odkaz vojnoštváčom

09.04.2024

Tento odkaz nemá ublížiť vojnoštváčom. Má ich vytiahnúť z vojny, do ktorej sa nechali zavliecť a nechali si ukradnúť zo srdca mier. Vážení vojnoštváči, koľko ľudí musí pre vás ešte umrieť aby sa splnil váš sen, že vojna bude mať porazeného?! Vojna nie je futbalový zápas kde v stávke sú tri body do tabuľky a zápas sa skončí za približne 2 hodiny. Vo vojne [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 107
Celková čítanosť: 254207x
Priemerná čítanosť článkov: 2376x

Autor blogu

Kategórie