Založ si blog

Ako zachrániť ľudstvo?

Máte pocit, že rastie napätie? Medzi lídrami, voči službám, voči dodávateľom, v partnerských životoch, kvôli klíme, kvôli korone, … To je preto, že nedochádza k potrebnému prispôsobovaniu. A keď bude napätie dostatočne veľké tak to buchne. Dôjde k tak agresívnym zmenám, aby sa veci dostatočne zmenili na to, aby k tomu prispôsobovaniu dochádzalo inak, keď to takto nejde. Možno len malé zmeny alebo možno vojna, možno koniec ľudstva, možno koniec planéty Zem, možno ďalší veľký tresk. Záleží ako veľké napätie bude. Preto je veľmi dôležité aby dochádzalo neustále k prispôsobovaniu v malom rozsahu, aby tie tresky boli čo najmenšie a čo najneškodnejšie.

A kde je problém?

Problém je v súčasnom vnímaní evolúcie: Život je neustály boj. Prežije najsilnejší („najdokonalejší“). Najsilnejší sa neprispôsobuje, lebo by narušil svoju „dokonalosť“.

Dôsledkom toho je rastúca ne-prispôsobivosť, individualizmus, povýšenectvo, viac konfliktov, viac napätia, človek musí tolerovať čo by inak netoleroval. Človek nemá na výber.

Správne vnímanie evolúcie je: Čo nevie spolunažívať, bojuje. Dochádza k vzájomnému prispôsobovaniu. Výhra je keď sa podarí prispôsobiť a je umožnené spolunažívanie. Keď sa nedá prispôsobiť, hromadiace napätie spôsobí odlúčenie. Odlúčení sa môžu prispôsobovať s niečím iným a takto pozmenení sa raz časom spolu stretnú a prispôsobia (môžu to byt aj miliardy rokov, energia nezaniká). Cieľ evolúcie vždy bolo a vždy bude spolunažívanie. Tri krát podčiarknuté.

Na prispôsobovaní s cieľom spolunažívania funguje konsenzus. Zameriavanie sa na problémy, s ktorými sa ľudia nevedia najviac prispôsobiť. Hľadanie riešení, ktorým sa prispôsobia všetci. A vylučovanie členov z konsenzu, ktorí sú proti spolunažívaniu. Ale takúto politiku svet nemá. Svet žije podľa súčasnej predstave o evolúcii a vďaka tomu môžeme vidieť ako jeden politik hnoji na druhého, ako firmy zaujíma hlavne koľko môžu vytiahnuť zo zákazníka a ako sa každý snaží bojovať proti spoločnému nepriateľovi sám.

Aby sa ľudstvu lepšie darilo, stačí aby správne vnímalo evolúciu? Áno stačí. Od vnímania takto základnej veci závisí každé rozhodnutie. A kto to ľudstvo naučí? Verejná odbornosť nemá ani toľko slušnosti aby odpísala, než to aby dala svoj pohľad ci je to pre ňu prijateľné. A sám do toho nejdem. Nikto neskončil dobre, kto sa snažil presadiť pravdu sám. Dosť, že to tu vypisujem. Možno jedného dňa, keď choroby budú agresívnejšie, klíma bude agresívnejšia, cena za jedlo bude agresívnejšia, tak niekto nájde tento článok a vy-zdieľa poznanie ku zúfalým ľudom. No do vtedy veľa ľudí zbytočne umrie a nikto nič na tom nezmení.

BTW: Kvôli nevere a žiarlivosti medzi ľuďmi nechcem písať novy článok. Vysvetľujem preto nižšie.
Nevera – človek sa prispôsobuje inému človeku ako tomu, ktorý od neho očakáva, že mu bude verný.
Žiarlivosť – znalosť, že mne sa človek, od ktorého očakávam vernosť, neprispôsobuje a tak žiarlim na všetko čomu sa prispôsobovať môže.
Človek sa neprispôsobuje keď, nie je dostatočne konfrontovaný alebo keď prispôsobovanie nie je možné.

Prosím, Pelle spacifikuj Korčoka!

24.03.2024

Pelle spacifikuj Korčoka, ktorý štve proti tebe! Nauč ho slušnosti pekne na verejnosti, nech každí vidí, že čo je zač a už nemohol ďalej štvať. Nebolo by to prvý krát, čo by si učil niekoho slušnosti. Inak Korčok uštve ľudí proti tebe. Dosť bolo vojnoštváčov. Dosť bolo Putina, Macrona aj Korčoka. Ľudia potrebujú mier, nie mŕtvych svojich blízkych.

Ako na Macrona

22.03.2024

Rusko a Ukrajina sú vo vojne. Európe, ktorej záleží na Ukrajine má dve reálne voľby. Za prvé, že z Putina spraví zbabelca, ktorý sa vzdá. Alebo za druhé, že z Putina spraví pacifistu, ktorý chce víťazstvo Ruska aj Ukrajiny. Za tretie, že Rusko zvíťazí, zatiaľ neveríme, ale nie je vylúčené, že nakoniec my budeme tí zbabelci, ktorí sa vzdajú. To prvé si vyžaduje [...]

Ako spacifikovať vojnoštváča

21.03.2024

Vojnoštváč je obyčajný človek, ktorý pri ohrození sa stavia do vojny. Vo vojne víťaz berie, porazený stráca a žiadny vojnoštváč nechce byť porazený. Štváč je preto, lebo keď štve proti súperovi tak získava spojencov a tým mu rastie sila na porazenie súpera. Pacifista pri ohrození odmieta vojnu. Pacifista za ohrozením súpera vidí aj ohrozenie seba a preto hľadá [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 246331x
Priemerná čítanosť článkov: 2392x

Autor blogu

Kategórie