Založ si blog

Teória princípu všetkého

Doba je zlá. Dôležité pre mňa je aby táto teória neumrela so mnou. Dôležité pre ľudí by malo byť aby sa teória princípu všetkého šírila a zveľaďovala. Ak sa tak stane tak súčasné problémy budú časom pre ľudí hračkou.

Najprv ukážka z bežného života. Niekto vám niečo povie. V takom podaní to počujete prvý krát. Mozog začne hľadať spoločný princíp (snaha pochopiť to). Keď ho nájde, porozumiete tomu. No vy by ste to povedali inak. Ten istý človek vám opäť niečo povie. Opäť sa snažíte porozumieť, ale zároveň mozog hľadá spoločný princíp tých dvoch prejavov. Keď ho nájde, dokážete sa napojiť na predošlý prejav. Ak mozog zistí, že jeden princíp je v konflikte s druhým, tak jeden z prejavov považujete za nezmysel.

Albert Einstein bol obyčajný človek ako sme my. No na rozdiel od iných vedcov poznal základnejší princíp a vedel si z neho vysvetliť viac. Vďaka tomu vedel rozoznať nezmysel tam kde iní tomu nezmyslu verili. Aj vtedy boli hoaxy a vždy budú. Preto je dôležité poznať princíp na ich rozoznanie.

Keby človek poznal ten najzákladnejší princíp všetkého, dokázal by vysvetliť čokoľvek, čo ľudstvo muselo objavovať tisícročia alebo čo ešte dokonca neobjavilo. To, že najzákladnejší princíp existuje, môžeme vidieť v exaktných poznatkoch čo ľudstvo už objavilo. Tie poznatky dokonale platia či ste na Slovensku alebo v Mongolsku.

No teória princípu všetkého má aj problémy:
1) Aby ste princíp mohli šíriť, musíte ho popísať. Keďže ide o niečo veľmi základné, mozog niekoho iného len ťažko nájde niečo základnejšie vďaka čomu by teórii porozumel. Na popis je teda nutné používať len čo najjasnejšie výrazy, kde mozog nemusí hľadať porozumenie.
2) Zo zakladaného princípu odvodzujete všetko. Keď neskôr nájdete základnejší princíp, musíte všetko odvodzovať odznova. Preto lepšie by bolo neučiť ľudí všetko odvodené, ale učiť ich hlavne základný princíp a ako si z neho môžu všetko odvodiť sami, to čo potrebujú. Takto som bol učený aj ja 🙂

Teraz sa pokúsim v rámci mojich možností popísať základ čo už ja poznám a príklady ako ho momentálne používam.
Zatiaľ môj najzákladnejší princíp je: „Všetko má svoje hranice. V rámci hraníc je stabilita, po prekročení hraníc je zmena.

Praktické použitie: Hranica bez zmeny, nie je hranica. Pre mňa osobne, hraničná rýchlosť v obci je 60km/h. Až vtedy začínam pociťovať zmenu a to strach, že ma namerajú 🙂

Filozofické použitie: Vyžadovať „Slobodu“, je nezmysel. Lebo bez hraníc, by boli neustále rôzne zmeny alebo by bolo všetko jedno. Ani naše telo by stabilne nedržalo pokope alebo by nebolo schopné ničoho. Ideálne je vyžadovať rozumné „Hranice“, také aby sme my a naša spoločnosť držali pohromade a vedeli fungovať.

Použitie vo vzťahoch: Ak chcete stabilný vzťah, musia sa znižovať nežiadúce zmeny, vďaka spoločne nastaveným hraniciam, ale tak aby sa nestalo, ze akákoľvek aktivita prekročí hranicu (potom je jedno čo spravíte).

Politické využitie: Základom politiky sú spoločné pravidlá (hranice) a ich budovanie. Schopný politik je politik, co rešpektuje spoločné pravidlá a snaží sa ich zlepšovať. Neschopný politik je, čo kritizuje spoločné pravidlá a dokáže toľko čo občan v krčme. Zmätený politik je ten, čo nevie na zmenách akých spoločných pravidiel sa môže podieľať. Politikov zo Slovenskej scény si dosaďte sami 🙂

Chemicko-Fyzikálne použitie: So synom kryštalizáciou z cukrovej vody vyrábame cukrový kryštál. Rozpustený (rozpadnutý) cukor sa postupne dáva dokopy potom, čo ho vysoká teplota do vody rozpustila. Krásny príklad toho ako sa postupne niečo stabilizuje keď nie sú prekračované hranice. Pekne bolo aj pozorovať ako horením plynu sa plyn rozpadal, uvoľňoval energiu, ktorá pri dopade sa menila na teplo a to na kinetiku molekúl. Všetky tie zmeny boli kvôli prekračovaniu určitých hraníc.

Ďalšie rozímanie nad týmto princípom: Čokoľvek dokážeme spraviť (chodiť, písať, čítať, … ) je vďaka dodržiavaniu pravidiel (keď nie sú presné, každý môže mať vlastný štýl), ktoré sme sa naučili a vzrušujúca je predstava co všetko ešte dokážeme keď sa toho naučíme viac. Učenie spája a stabilizuje 🙂

To čo je pre mňa zatiaľ neznáme je, že ako tie hranice vznikajú, napríklad v chemických prvkoch. Keď si zoberiete akýkoľvek atóm kyslíka, každý má rovnakú hmotnosť. Ale prečo práve takú? Keby som začať žiť odznova, tak by som chcel byť jadrovým fyzikom a mať celý život blízko k jadrovým experimentom.

Ďakujem, že ste to dočítali až sem. Keď budem vedieť, rád doplním niečo ak bude treba.

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 256063x
Priemerná čítanosť článkov: 2371x

Autor blogu

Kategórie