Založ si blog

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac.

Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie zvrátiť. Zvieratá zbrane hromadného ničenia nemajú, teda u nich je to v poriadku.

Tých 5 fáz bohužiaľ v rovnakom poradí platí aj pre človeka. Aj keď by sa mohlo očakávať, že komunikačné zručnosti človeka by mali byť významne vyspelejšie ako u zvierat. Človek by tak mohol mať najskôr konštruktívnu fázu a až potom deštruktívnu (hnev) na podporenie tej konštruktívnej fázy. No realitu človeka vidíme vo vojnách. Najprv musí umrieť veľmi veľa ľudí aby konečne došlo k umierneniu. Koľko je veľmi veľa? Neviem.

Viem, že zbrane sa dajú použiť dvojako. Deštruktívne s hnevom na eskaláciu konfliktu. Alebo konštruktívne s komunikáciou na umiernenie agresora. Snívajme, že Ukrajina by trvala na tom, že nechce byť deštruktívna. Že nechce Rusko ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. Snívame, že Rusko by trvalo na tom, že nechce byť deštruktívne. Že nechce Ukrajinu ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. A tam kde sa nechce ubližovať tam sa robia dohody.

Čo myslíte, ako sa používajú zbrane na Ukrajine? Konflikt v Európe rastie alebo sa umierňuje? Bohužiaľ platí, že kto sa nehnevá, nepatrí sem. A aby sme sa zbavili zodpovednosti za rast konfliktu kvôli podpore hnevu tak zodpovednosť dáme tomu kto s konfliktom začal. Spoločne si odhlasujeme, že za to môže …

Jasná požiadavka opozícii

22.08.2024

Jasná požiadavka opozícii znie aby si robila opozičnú prácu, ale tú skutočnú. Kým koalícia by mala robiť prácu pre ľudí, opozícia jej má oponovať a trvať na iných veciach potrebnejších pre ľudí. Potom logicky ak potreby pre ľudí sú ignorované, vo voľbách si ľudia volia nové politické strany. Toto je demokracia akú potrebujú ľudia. Ľuďom môže byť jedno kto [...]

Susko a demisia?

21.08.2024

Keď nastane zlyhanie v štáte, prvé čo má prísť je demisia zodpovedného ministra. A zlyhanie nastalo. Ďalej musí samozrejme prísť náprava aby ďalšie škody už nevznikali. No tie vzniknuté škody už ťažko nahradiť. Novelou trestného zákona sa zvýšila hranica za priestupok z 266 EUR na 700 EUR, pokuta za priestupok 331 EUR ostala nezmenená a pri opakovaní priestupku sa [...]

Protest! Ignorovať či spozornieť?

13.08.2024

Cieľom protestu môže byť dať najavo, že nechceme aby nám bolo ubližované. Ale protest môže byť aj na presadzovanie určitého názoru alebo zaujatosti. Je jednoduché pravidlo ako ich rozlíšiť. Pokiaľ protest javí jasné známky zaujatosti, ide o pokus presadiť nejaký názor nejakou skupinou ľudí s nedostatočnou mocou. Napríklad podriadení zamestnanci si vynucujú ako [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 117
Celková čítanosť: 278374x
Priemerná čítanosť článkov: 2379x

Autor blogu

Kategórie