Založ si blog

Porozumenie alebo nenávisť

Potláčaním porozumenia vnášame nenávisť do života.

Už sa Vám stalo, že niekto koho poznáte spravil niečo zlé a vy Ste chápali prečo to spravil? Neschvaľovali ste to. Aj ste akceptovali dôsledky (obranu) voči tomu konkrétnemu činu. A len ste hľadali pochopenie prečo to spravil. Našli ste to možno správne, možno nie. Ale keby ste boli na jeho mieste tak by ste to spravili zrejme inak. A nemusel to byť ani niekto koho poznáte, len si proste všímate ľudí a hľadáte pochopenie a porozumenie.

Na druhej strane sú ľudia, čo naopak porozumenie nehľadajú, nevedia to alebo sa možno toho boja. Ak človek spraví niečo zlé, tak človeka jednoducho odsúdia. Dávajú sa do protikladu. Vinník je ten zlý a oni sú tí dobrí. Vytvárajú nepriateľský tábor, polarizujú spoločnosť. A prispôsobujú tomu správanie. Správanie, ktoré by neznamenalo poškodenie vinníka alebo dokonca poškodenie aj tých čo nie sú s vami v spoločnom „zákope“, je neprípustné.

Už teraz tušíte, že ak ste zástancom porozumenia tak narazíte na tvrdý odpor tých, čo zo svojich zákopov chŕlia nenávisť. Napríklad tvrdo narazíte pri podaní si ruky s vinníkom. A vrcholom môže byť keď začnete chrániť vinníka pred nenávisťou s presvedčením, že nenávisť si nezaslúži nikto.

A teraz si predstavme, že by média nedávali porozumenie, ale naopak by vytvárali tábory a polarizovali spoločnosť. Namiesto vysvetlení by sa situácie hrotili. A týmto nechcem naznačiť, že médiá sú zlé a ani ktokoľvek kto nehľada porozumenie. Keď robia niečo zlé, dá sa tomu porozumieť a konkrétne voči tomu brániť. Len treba silne upozorňovať, že pokiaľ ľudia budú bojovať proti porozumeniu tak s nenávisťou sa budeme stretávať často.

EÚ ničí samu seba

28.05.2024

Európska únia myslí na Ukrajinu v zmysle pomoci za každú cenu. EÚ myslí na Rusko v zmysle porážky za každú cenu. No kto tú cenu zaplatí? EÚ a každý kto je jej súčasťou. Ak si niekto myslí, že v polke júna na mierovej konferencii sa uzavrie mier, je veľmi naivný. Mier dokážu uzavrieť len umiernené strany a to spoločne. A robí niečo EÚ aby umiernila strany konfliktu? [...]

Sú zlí politici, média, či ľudia?

16.05.2024

Sú zlí politici, média, či ľudia? Odpoveď je jednoduchá. Nikto. Nikto si nezaslúži nenávisť bez ohľadu na to aký je alebo čo robí. Ale čo keď niekto nespĺňa naše alebo niekoho iného očakávania? Alebo dokonca čo keď niekto ohrozuje nás alebo niekoho iného? Ani vtedy! V momente keď si začneme dávať výnimky a začneme niečo také tolerovať alebo nevšímať si u [...]

Aj tento mierový plán je lepší ako žiadny

08.05.2024

Cieľom mierového plánu je umierniť zúčastnené strany konfliktu a tak postupne znižovať až úplne potlačiť napätie v konflikte. Plán umierňovania zúčastnených strán konfliktu zahŕňa nasledovné: 1) Ubezpečovať, že za činy jednej strany je zodpovedná práve tá strana, ktorá čin vykonala a iná strana sa nemusí obávať, že jej bude pripísaná zodpovednosť za niečo [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 113
Celková čítanosť: 266624x
Priemerná čítanosť článkov: 2360x

Autor blogu

Kategórie