Založ si blog

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac.

Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie zvrátiť. Zvieratá zbrane hromadného ničenia nemajú, teda u nich je to v poriadku.

Tých 5 fáz bohužiaľ v rovnakom poradí platí aj pre človeka. Aj keď by sa mohlo očakávať, že komunikačné zručnosti človeka by mali byť významne vyspelejšie ako u zvierat. Človek by tak mohol mať najskôr konštruktívnu fázu a až potom deštruktívnu (hnev) na podporenie tej konštruktívnej fázy. No realitu človeka vidíme vo vojnách. Najprv musí umrieť veľmi veľa ľudí aby konečne došlo k umierneniu. Koľko je veľmi veľa? Neviem.

Viem, že zbrane sa dajú použiť dvojako. Deštruktívne s hnevom na eskaláciu konfliktu. Alebo konštruktívne s komunikáciou na umiernenie agresora. Snívajme, že Ukrajina by trvala na tom, že nechce byť deštruktívna. Že nechce Rusko ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. Snívame, že Rusko by trvalo na tom, že nechce byť deštruktívne. Že nechce Ukrajinu ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. A tam kde sa nechce ubližovať tam sa robia dohody.

Čo myslíte, ako sa používajú zbrane na Ukrajine? Konflikt v Európe rastie alebo sa umierňuje? Bohužiaľ platí, že kto sa nehnevá, nepatrí sem. A aby sme sa zbavili zodpovednosti za rast konfliktu kvôli podpore hnevu tak zodpovednosť dáme tomu kto s konfliktom začal. Spoločne si odhlasujeme, že za to môže …

Pokoj? Len ak príde objektivita

06.07.2024

Progresivizmus je zlý? Fico je zlý? Znakom zaujatosti je jednoduché označenie, čo je zlé. Dôsledky zaujatosti? Polarizácia spoločnosti, vojny a všetko čo súvisí s napätím v spoločnosti. Je zaujatosť zlá? Ťažko povedať, no objektivita prináša zmierenie a pokoj. Síce nedokáže povedať, čo je definitívne zlé, ale dokáže sa postaviť zaujatosti do cesty. Tam kde [...]

EÚ ničí samu seba

28.05.2024

Európska únia myslí na Ukrajinu v zmysle pomoci za každú cenu. EÚ myslí na Rusko v zmysle porážky za každú cenu. No kto tú cenu zaplatí? EÚ a každý kto je jej súčasťou. Ak si niekto myslí, že v polke júna na mierovej konferencii sa uzavrie mier, je veľmi naivný. Mier dokážu uzavrieť len umiernené strany a to spoločne. A robí niečo EÚ aby umiernila strany konfliktu? [...]

Porozumenie alebo nenávisť

22.05.2024

Potláčaním porozumenia vnášame nenávisť do života. Už sa Vám stalo, že niekto koho poznáte spravil niečo zlé a vy Ste chápali prečo to spravil? Neschvaľovali ste to. Aj ste akceptovali dôsledky (obranu) voči tomu konkrétnemu činu. A len ste hľadali pochopenie prečo to spravil. Našli ste to možno správne, možno nie. Ale keby ste boli na jeho mieste tak by ste to spravili [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 114
Celková čítanosť: 271660x
Priemerná čítanosť článkov: 2383x

Autor blogu

Kategórie