Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24. apríla 2024, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac.

Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie zvrátiť. Zvieratá zbrane hromadného ničenia nemajú, teda u nich je to v poriadku.

Tých 5 fáz bohužiaľ v rovnakom poradí platí aj pre človeka. Aj keď by sa mohlo očakávať, že komunikačné zručnosti človeka by mali byť významne vyspelejšie ako u zvierat. Človek by tak mohol mať najskôr konštruktívnu fázu a až potom deštruktívnu (hnev) na podporenie tej konštruktívnej fázy. No realitu človeka vidíme vo vojnách. Najprv musí umrieť veľmi veľa ľudí aby konečne došlo k umierneniu. Koľko je veľmi veľa? Neviem.

Viem, že zbrane sa dajú použiť dvojako. Deštruktívne s hnevom na eskaláciu konfliktu. Alebo konštruktívne s komunikáciou na umiernenie agresora. Snívajme, že Ukrajina by trvala na tom, že nechce byť deštruktívna. Že nechce Rusko ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. Snívame, že Rusko by trvalo na tom, že nechce byť deštruktívne. Že nechce Ukrajinu ohrozovať. Že použitie sily má byť čisto len nevyhnutná reakcia s umierňujúcim účinkom. A tam kde sa nechce ubližovať tam sa robia dohody.

Čo myslíte, ako sa používajú zbrane na Ukrajine? Konflikt v Európe rastie alebo sa umierňuje? Bohužiaľ platí, že kto sa nehnevá, nepatrí sem. A aby sme sa zbavili zodpovednosti za rast konfliktu kvôli podpore hnevu tak zodpovednosť dáme tomu kto s konfliktom začal. Spoločne si odhlasujeme, že za to môže …