Postup EÚ, ktorý ohrozuje každého z nás

8. októbra 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Vojna na Ukrajine nás finančne poškodzuje a ohrozuje našu budúcnosť ak by sme museli bojovať vo vojne alebo byť obeťou nejakého vojenského útoku, ba dokonca jadrového útoku.

 

Rusko koná nezodpovedne, o tom niet pochýb. No nezodpovednosť na svete vždy bola a vždy bude a preto je doležité ako sa k nej postaviť. V demokracii platí, že voči nezodpovednosti sa koná nestranne a zodpovedne. Presnejšie, exekučná moc sa nesmie stavať na stranu obete a ani agresora a musí zabezpečiť aby sa významne znížilo riziko pokračovania alebo opakovania nezodpovednosti. Tá nestrannosť je doležitá najmä z dovodu aby zodpovednosť bola dosiahnutá na všetkých stranách a aby agresor nebol nutený sa brániť voči tejto moci a nenarobil ešte väčšie škody.

 

Moc, ktorá nás zastupuje je Európska únia. A rozhodne nekoná nestranne, ale naopak populisticky alebo dokonca v prospech inej moci. Nie je na strane zodpovednosti, ale na strane emocionálne zasiahnutého obyvateľstva európskej únie a na strane Ukrajiny ako obete a možno aj na strane inných vybraných mocností. Doterajšie a aj budúce škody by boli významne menšie keby Európska únia konala nestranne a zodpovednejšie. Za chyby EÚ platí každý občan EÚ.