Založ si blog

Na záchranu Slovenska stačí pár zákonov

Hovoríme o veci spoločnej, ktorá by mala patriť všetkým, byť spoločná, pri ktorej odmietame privlastnenie nejakou skupinou, napr. spoločný priestor, verejné financie, podnebie a pod.

 

Potom vo veci spoločnej, v demokracii vyššia demokratická moc dohliada aby neboli porušované práva všetkých ľudí a dodržiavali sa spoločné dohody a predstavy. Či to demokratická moc zvláda, záleží od jej moci.

Opakom demokracie je potom politické zmýšlanie vylučujúce vyššiu moc a dáva slobodu aplikovať vlastnú moc podľa vlastných predstáv. Tu nezáleží na ľuďoch, neexistuje moc, ktorá by to vynucovala, záleží len na predstave. Ak sa predstava aplikuje na spoločnú vec, tak dochádza k vyvlastňovaniu ľudí s iným názorom a nemusí pritom dochádzať k vojne, hlavne keď je ťažké sa brániť. Toto zmýšlanie, čo je opakom demokracie, sme nazvali úpadok demokracie.

 

ÚPADOK DEMOKRACIE
– pretláčanie predstavy, ktorá je iná ako spoločná predstava, pretláčanie napríklad manipuláciou, vojnou proti inému názoru, získavanie spolupráce väčšiny, podplácanie a iné budovanie moci,
– moc bojuje proti iným predstavám, moc je v rukách jednotlivcov/zoskupení,
nezáleží na ľuďoch s inou predstavou, predstava je dôležitá, ľahké vylúčenie/izolácia ľudí.
– nedôvera v cudziu predstavu.

 

DEMOKRACIA
– budovanie a stráženie spoločnej predstavy, stráženie napríklad vynucovaním ospravedlnenia alebo vynucovanie odškodnenia za chybu,
– moc stráži poriadok, a patrí všetkým. Jej moc a fungovanie je dané spoločnými zákonmi.
záleží na každom aj keď robí chyby, ľudia sa neopúšťajú,
– ochrana akejkoľvek predstavy, ktorá nepotláča tvorbu a stráženie spoločnej predstavy (ktorá nie je chyba).

 

Ústava SR „zaručuje“ demokraciu, no úpadok demokracie je potrebné obmedzovať cez zákony (Ústava SR, Druhá hlava, článok 26, odsek 4):

„Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti.“

 

Teda nie je potrebný veľký a silný politik ako sa každý politik vyhovára a myslí si to volič Fica. Lebo úplne stačí úpadok demokracie obmedzovať cez zákony. A pokiaľ nebudeme mať zákony obmedzujúce úpadok demokracie, tak nikomu nebráni aby okrádal, viedol vojny alebo dokonca vylučoval niekoho z veci spoločnej. A slovíčko „zaručuje“ v ústave tomu nijako nepomôže. Útoky v politke, vojna na Ukrajine, manipulácia, klamstvá, podvody, korupcia, rozvody, … . To všetko patrí k úpadku demokracie.

Prosím, Pelle spacifikuj Korčoka!

24.03.2024

Pelle spacifikuj Korčoka, ktorý štve proti tebe! Nauč ho slušnosti pekne na verejnosti, nech každí vidí, že čo je zač a už nemohol ďalej štvať. Nebolo by to prvý krát, čo by si učil niekoho slušnosti. Inak Korčok uštve ľudí proti tebe. Dosť bolo vojnoštváčov. Dosť bolo Putina, Macrona aj Korčoka. Ľudia potrebujú mier, nie mŕtvych svojich blízkych.

Ako na Macrona

22.03.2024

Rusko a Ukrajina sú vo vojne. Európe, ktorej záleží na Ukrajine má dve reálne voľby. Za prvé, že z Putina spraví zbabelca, ktorý sa vzdá. Alebo za druhé, že z Putina spraví pacifistu, ktorý chce víťazstvo Ruska aj Ukrajiny. Za tretie, že Rusko zvíťazí, zatiaľ neveríme, ale nie je vylúčené, že nakoniec my budeme tí zbabelci, ktorí sa vzdajú. To prvé si vyžaduje [...]

Ako spacifikovať vojnoštváča

21.03.2024

Vojnoštváč je obyčajný človek, ktorý pri ohrození sa stavia do vojny. Vo vojne víťaz berie, porazený stráca a žiadny vojnoštváč nechce byť porazený. Štváč je preto, lebo keď štve proti súperovi tak získava spojencov a tým mu rastie sila na porazenie súpera. Pacifista pri ohrození odmieta vojnu. Pacifista za ohrozením súpera vidí aj ohrozenie seba a preto hľadá [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 246360x
Priemerná čítanosť článkov: 2392x

Autor blogu

Kategórie