Na záchranu Slovenska stačí pár zákonov

7. júla 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Hovoríme o veci spoločnej, ktorá by mala patriť všetkým, byť spoločná, pri ktorej odmietame privlastnenie nejakou skupinou, napr. spoločný priestor, verejné financie, podnebie a pod.

 

Potom vo veci spoločnej, v demokracii vyššia demokratická moc dohliada aby neboli porušované práva všetkých ľudí a dodržiavali sa spoločné dohody a predstavy. Či to demokratická moc zvláda, záleží od jej moci.

Opakom demokracie je potom politické zmýšlanie vylučujúce vyššiu moc a dáva slobodu aplikovať vlastnú moc podľa vlastných predstáv. Tu nezáleží na ľuďoch, neexistuje moc, ktorá by to vynucovala, záleží len na predstave. Ak sa predstava aplikuje na spoločnú vec, tak dochádza k vyvlastňovaniu ľudí s iným názorom a nemusí pritom dochádzať k vojne, hlavne keď je ťažké sa brániť. Toto zmýšlanie, čo je opakom demokracie, sme nazvali úpadok demokracie.

 

ÚPADOK DEMOKRACIE
– pretláčanie predstavy, ktorá je iná ako spoločná predstava, pretláčanie napríklad manipuláciou, vojnou proti inému názoru, získavanie spolupráce väčšiny, podplácanie a iné budovanie moci,
– moc bojuje proti iným predstavám, moc je v rukách jednotlivcov/zoskupení,
nezáleží na ľuďoch s inou predstavou, predstava je dôležitá, ľahké vylúčenie/izolácia ľudí.
– nedôvera v cudziu predstavu.

 

DEMOKRACIA
– budovanie a stráženie spoločnej predstavy, stráženie napríklad vynucovaním ospravedlnenia alebo vynucovanie odškodnenia za chybu,
– moc stráži poriadok, a patrí všetkým. Jej moc a fungovanie je dané spoločnými zákonmi.
záleží na každom aj keď robí chyby, ľudia sa neopúšťajú,
– ochrana akejkoľvek predstavy, ktorá nepotláča tvorbu a stráženie spoločnej predstavy (ktorá nie je chyba).

 

Ústava SR „zaručuje“ demokraciu, no úpadok demokracie je potrebné obmedzovať cez zákony (Ústava SR, Druhá hlava, článok 26, odsek 4):

„Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti.“

 

Teda nie je potrebný veľký a silný politik ako sa každý politik vyhovára a myslí si to volič Fica. Lebo úplne stačí úpadok demokracie obmedzovať cez zákony. A pokiaľ nebudeme mať zákony obmedzujúce úpadok demokracie, tak nikomu nebráni aby okrádal, viedol vojny alebo dokonca vylučoval niekoho z veci spoločnej. A slovíčko „zaručuje“ v ústave tomu nijako nepomôže. Útoky v politke, vojna na Ukrajine, manipulácia, klamstvá, podvody, korupcia, rozvody, … . To všetko patrí k úpadku demokracie.