Záleží na všetkých z nás

24. júna 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Demokracia je určená pre spoločné vlastníctvo. No keď je niečo spoločné neznamená, že sa s tým aj zaobchádza ako so spoločným.

Základom demokracie je, že záleží na všetkých spoluvlastníkoch. Teda akonáhle začne niečo smerovať k tomu, že nezáleží na spoluvlastníkovi, dochádza k oslabeniu demokracie. Typickým príkladom je odoberanie alebo poškodzovanie spoluvlastníctva z akýchkoľvek dôvodov, napríklad, že robí nejakú chybu alebo že niekam nepatrí.

Ked však dôjde k vyjasneniu a každý súhlasí, že sa jedná o spoločnú vec a záleží na jej všetkých spoluvlastníkoch, tak akékoľvek možno neumyselné útoky stratia význam a demokraciu sme ochránili. Ak sa útoky opakujú tak demokraciu môžeme spoločne posilniť tím, že spoločne posilníme demokratickú moc o vymáhanie odškodného v prípade dopustenia sa chyby, napríklad ospravedlnenia. Vždy však musí byť dodržané aby záležalo na každom spoluvlastníkovi.

Keď sa naopak vyjasní, že nezáleží na všetkých spoluvlastníkoch, máme jasný dôkaz, že demokracia je v ohrození a máme motiváciu bojovať o ňu.

Znie to ľahko, ale naši poslanci to nezvládajú. Napríklad keď predstavujú niečo pre ľudí, ľahko sa nechajú novinármi presmerovať na niečo iné ako pomoc ľuďom. Alebo dovolia novinárom blokovať nejakú pomoc ľuďom tým, že im dávajú priestor na vylepšenia pomoci v čase keď už na to priestor nie je. A pritom by stačilo si s novinármi vyjasniť na čom vlastne záleží. Dokonca aj ústava chráni poslancov pred nejakým nútením alebo zásahom do osobných práv a slobôd.