Neznalosť demokracie zabíja

21. júna 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Demokracia je silná moc, ktorá neverí nikomu a obmedzuje nežiadúce konanie jej členov tak aby bol mier. Obmedzuje tak aby záležalo na všetkých členoch bez ohľadu na ich názor alebo schopnosti. Takúto moc nad občanmi má napríklad polícia v demokratickom štáte. No takúto moc nad štátmi nemá nič.

Ak však niekto žije v slobodnej spoločnosti a nepozná demokraciu, tak nezhoda pre neho automaticky znamená vojnu. Preto niektorí generáli nevidia nič iné ako tretiu svetovú vojnu keď nie je možné dosiahnúť zhodu s Ruskom.

Niektorí o demokracii už počuli, no naivne si myslia, že keď Rusko bude členom tak spätne zaplatí škody z čias keď nad štátmi neexistovala (a stále neexistuje) demokratická moc, ktorá by obmedzila Rusko v útoku na Ukrajinu.

Niektorí zas demokracii neveria, lebo nevedia čerpať výhody z demokracie. Nevedia, že demokracia obmedzuje konanie len voči členom, lebo na nich záleží a voči ostatným sa môže konať slobodne. Je mylné si myslieť, že členovia demokracie sú v nevýhode preto, že sú obmedzovaný. Naopak, sú vo výhode lebo na nich záleží.

Niektorí demokraciu veľmi oslabujú, presadzujú názor, že nezáleží na každom (šírenie nenávisti) a vnucujú odstúpenie keď sa niekomu nepáči. Vo fungujúcej demokracii keď sa niekomu nepáči tak sa to neignoruje a odísť nie je vôbec ľahké (musí sa zariadiť aby na ňom viac nezáležalo). Keď aj niekomu v demokracii nezáleží na inom členovi, tak to problém nie je. Vďaka demokratickej moci platí za spôsobené škody, kým sa nenauči brať ohľad. Teda presadzovanie odstúpenia člena, odmietanie prijatia nového člena alebo ignorovanie problémov člena je z princípov demokracie silne neakceptovateľné.

Demokracia tiež znamená rozvoj, hľadanie stále nových riešení. Čo v slobodnej spoločnosti brzdia názory o dokonalosti jej členov.

A prečo tú fungujúcu demokratickú moc teda štáty nevytvoria aby bol mier medzi štátmi? Lebo nevedia, vo svojej „dokonalosti“ demokraciu dostatočne nepoznajú a tak vojna má otvorené dvere a môže zabíjať. Navyše klíma nám môže ničiť naše domovy a naše pohodlie. A hlavy štátov si naivne myslia, že keď ľuďom budú tlačiť do hlavy, že za všetko môžu zlí rusi, tak ľudia budú poslušne pritakávať popri toľkom utrpení a chudobe.