Odlišný názor. Dar alebo tragédia?

24. apríla 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Je to dar a čaká nás revolúcia. Ale pekne po poriadku.

Voľby sú anonymné. Kňazi a psychológovia sú viazaný tajomstvom. Nikto nesmie vedieť čo si naozaj myslíme, čo chceme. A nikoho to ani nezaujíma. Lebo sme naučení, že rovnaký názor znamená bezpečie a v jednote je sila.

Prečo je v rovnakom názore bezpečie? Odlišný názor sa nám totiž páčiť nemusí. Môžeme sa cítiť dokonca ohrozený. Vtedy máme potrebu odlišný názor potlačiť a keď nemáme tú moc, tak potrebujeme prevziať nad ním kontrolu. Na to slúži invázia. Či už robiť inváziu alebo byť pod inváziou, bezpečie to nie je.

Prečo je v rovnakom názore sila? Lebo keď je jasný postoj vieme konať a keď má rovnaký postoj viac zdrojov, tak aj sila pôsobenia je väčšia.

Preto keď je jednotný názor tak politici sú strašne hrdý a keď je názor odlišný tak hľadajú vinníkov.

Lenže všetko čo bolo napísané vychádza z predpokladu, že ak sú dva odlišné názory, tak jeden je dobrý a druhý je zlý. A spravidla dobrý je ten, čo má väčšiu podporu a pritom ani nezáleží aký názor to je. Kľudne, že Zem je stredobodom vesmíru.

A aký má toto dôsledok?
1) máme svet kde vznikajú riešenia, ktoré nie sú potrebné (nikoho nezaujíma či ľudia chcú vojnu),
2) pod vlyvom jednoty, môžeme konať nesprávne (hlavne ak ani jeden názor nie je dobrý),
3) pod vplyvom veľkej jednoty, môžeme spôsobiť obrovské škody (vojny, klimatické zmeny,…),
4) sme pod neustálou manipuláciou, ktorá sa snaží získať našu podporu.

Mne sa toto nepáči a čo Vám? Nebolo by lepšie keby nikto nikdy už nemusel skrývať odlišný názor, lebo odlišný názor by bola skvelá príležitosť posunúť sa vpred?

Ja mám nejaké zdroje, nejaké informácie a preto si volím názor jedna. Niekto druhý má nejaké zdroje, nejaké informácie a preto si volí názor dva. Cieľom ľudstva by malo byť zničiť odlišný názor? Alebo vymeniť si informácie, vyjasniť si zdroje, aby sme tomu mohli prispôsobiť názory, nechať vzninúť tretí a štvrtý názor, ktoré si budú oveľa bližšie a vyspelejšie?

Svet do manipulácie, potláčania odlišných názorov, do vojen, v snahe mať jednotný názor investuje miliardy EUR, možno aj miliardy miliárd.
Svet do komunikácie investuje žalostne málo ak vôbec.

No nebolo by lepšie keby Putin a Zelensky investovali skôr do komunikácie ako do vojny?!

Odlišný názor a komunikácia, robí z ľudí to najvyspelejšie čo Zem má. Tak prečo to potláčať?! Vážme si iný názor, vážme si komunikáciu. Ak bude ešte nejaká veľká revolúcia, tak v tomto. Aby ľudia mohli mať odlišné názory a aby boli vyspelé komunikačné nástroje, ktoré by posúvali ľudstvo dopredu. Verím tomu, že raz príde tá veľká revolúcia a ľudiá začnú dostávať čo potrebujú, nie vojny. Že bude dôležité čo človek potrebuje, nie čo je na výber. Ako sa nový systém bude volať netuším. No demokracia rozhodne nie je cieľová stanica ľudstva. Demokracia len zabezpečuje aby vyhral názor s väčšou podporou, ale na úkor manipulácie každého z nás. Veľká francúzska revolúcia nahradila autokraciu demokraciou. V najbližšej veľkej revolúcii bude nahradená demokracia, skutočnou hodnotou človeka.