Založ si blog

Trestať alebo netrestať?

Trest je založený na diskriminácii a následnom ublížení. Može to byť poníženie, ničenie majetku, vzťahov ale aj priame fyzické ublíženie, ktoré môže viesť k smrti. Trestanie odjakživa patrilo k ľudstvu. Nie sú to len popravy a genocídy. S trestami sa stretávame asi každý deň. Útok na učiteľa, útok na dieťa, útok na útočníka. Potom ak obeť trestu prežije, môže sa cítiť ohrozená. Závisí to či išlo o okamžitú diskrimináciu naviazanú na nejaký čin alebo o trvalú diskrimináciu napojenú na osobu trestanej obete.

Cieľom trestu je navýšiť cenu. Obeť trestu preto potrebuje vedieť za čo to bolo, aby sa podobnému činu mohla opakovane vyvarovať. Napriklad na písomke z matiky napíšete 1+1=3 a dostanete poníženie vo forme päťky. Nabudúce nenapíše radšej výsledok a dostane opäť päťku. A pokiaľ nezistíte, že tam treba napísať 2, tak budete neustále ponižovaní a môže sa cítiť trvalo ohrození. Preto pri trestoch je nevyhnutne dôležitá podpora.

Podpora má informovať a učiť lepším riešeniam, za ktoré trestaní nebudeme. Buď nás podpora môže učiť aké sú riešenia, alebo nás môže učiť ako sami nájdeme tie vhodné riešenia. Podporu si môže platiť trestaná obeť, môže ju platiť niekto iný, záleží na dohode. No dôležité je aby pri každom treste bola podpora. Inak cieľom trestu nie je usmerniť obeť trestu, ale zničiť ju.

Podpora! Podpora! Podpora!

A teraz keď sme vyspelí, žijeme v 21.storočí, prosím vysvetlite mi akú podporu má Rusko pri toľkých chybách čo robí? To vážne si niekto naivne myslí, že Rusko bude diskriminované, neustále trestané s chýbajúcim pocitom bezpečia a všetci si budeme žiť v mieri?! Dajme si facku a zobuďme sa!

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

Tvrdý odkaz vojnoštváčom

09.04.2024

Tento odkaz nemá ublížiť vojnoštváčom. Má ich vytiahnúť z vojny, do ktorej sa nechali zavliecť a nechali si ukradnúť zo srdca mier. Vážení vojnoštváči, koľko ľudí musí pre vás ešte umrieť aby sa splnil váš sen, že vojna bude mať porazeného?! Vojna nie je futbalový zápas kde v stávke sú tri body do tabuľky a zápas sa skončí za približne 2 hodiny. Vo vojne [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 107
Celková čítanosť: 254571x
Priemerná čítanosť článkov: 2379x

Autor blogu

Kategórie