Spor RUS-UA a zlyhanie Slovenska

18. februára 2022, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Každý problém má veľa riešení. Jedným z nich je agresia, ktorá priamo zabezpečí čo nám chýba alebo odstráni čo nám prekáža. No každé riešenie má svoju cenu. A bohužiaľ sú situácie kedy agresia má tu najnižsiu cenu.

Rusko, silné, nikto mu nedokáže ublížiť, nikdy neprizná stav ohrozenia alebo mu nikto neverí aj keď prizná. Ale čo keď sa ocitne v ohrození? Čo keď nikto ho nerešpektuje a rôznymi spôsobmi je mu ubližované?

Sú priateľné podmienky v NATO aby tam mohlo Rusko vstúpiť? Nie.
Ublížilo by to Rusku keby Ukrajina vstúpila do NATO? Áno.
Má Rusko dostatočný vplyv na Ukrajine aby urovnalo vzťahy? Nie.
Môže byť vojenská agresia ako najlacnejšie riešenie ako získať vplyv a urovnať vzťahy na Ukrajine? Áno, hlavne ak iné riešenie nie je na dosah.

Čo môže Slovensko?
1) Ignorovať spor – nedá sa, konflikt zasiahne aj Slovensko, minimálne utečencami.
2) Podporiť spor – vyvesiť Ruskú alebo Ukrajinskú vlajku, podľa toho na ktorú stranu sa Slovensko pridá. To by Slovensko spravilo len keby išlo na tej vojne nechutne zbohatnúť. Alebo aj inokedy?!
3) Podporiť urovnanie sporu – nikomu sa nesmie ubližovať, ani Ukrajine a ani Rusku. Obidvom štátom vysloviť rešpekt a pomôcť pri hľadaní riešení. Aj NATO treba raz prestavať ak nie je cieľom NATO mať vojnu s RUSKOm, ale aby aj RUSKO mohlo byť jeho súčasťou.