Ako vyvolať veľký konflikt? Čo s tým?

10. apríla 2021, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Každý robí chyby, my nie sme výnimkou. Niekto našu chybu vytrhne z kontextu a poukáže na vážny problém, ktorý treba riešiť. Problém je nepriateľ, ktorému sa treba spoločne postaviť. Začína konflikt. Konflikt má, ale dve strany. Jedna, čo sa snaží problém riešiť. Druhá, čo problém riešiť nechce, lebo to ako problém nevidí. Tí, čo poznajú celú pravdu sa postavia na našu stranu, na stranu „problému“. Tí, čo sú oboznámený len s „problémom“, sa postavia proti nám, proti „problému“. A je tu veľký konflikt. A je úplne jedno ako to začalo. Každý každému ubližuje. A pokiaľ problém nie je vyriešený alebo pokiaľ druhý neprestanú problém riešiť, konflikt neskončí.

Ale čo s tým? Stačí si dostatočne overovať zdroje. Ak niekto obhajuje problém, má určité argumenty, ktoré treba rešpektovať. Ak je niekto proti problému, tiež má argumenty, ktoré treba tiež rešpektovať. Rešpektovaním viacerých argumentov, sa dá nájsť, čo majú spoločné a nájsť akceptovateľné riešenie konfliktu. Cieľom je riešenie a nie je ubližovanie!

A čo sa deje na Slovensku? Vysoká autorita namiesto hľadania riešenia (alebo popri hľadaní riešenia) napadne inú autoritu. Tá namiesto hľadania riešenia napadne dokonca vyššie postavenú autoritu, čo je ešte viac neprípustné. A k tomuto konfliktu sa s radosťou pridá kopec ďalších, čo radi napadnú nejakú autoritu.

A kto je skutočným vinníkom konfliktu:
1) Ľudia, ktorí si naivne myslia, že každá informácia v novinách je plne dostatočná. Novinári môžu pracovať akokoľvek tvrdo a poctivo, dokonalú pravdu nedajú nikdy. Nejaký štandard však dodržiavať musia, na to je určite nejaký zákon. Ak nie je dostatočný, každý štandard sa dá zvýšiť.
2) Ľudia, ktorí namiesto hľadania riešenia sa pridajú na nejakú stranu konfliktu.

Aktuálne riešenie v konflikte Matovič vs ŠUKL-SAV:
1) Politikom dať jasne najavo, že nám nie je jedno čo robia. Ak sa nepoučia, pri najbližších voľbách dbať viac na to aby do vysokej politiky nešli „veľkí bojovníci“, ale skutočný zákono-darcovia.
2) Riaditeľov dôležitých úradov si ľudia nevolia. Tých treba poučit o fungovaní autorít a konfliktov. Nepoučiteľných okamžite prepustiť.