Odstúpenie Matoviča? Čo vraví veda?

18. júla 2020, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Máme konflikt. Mocný muž, pán premiér a nekončiaca predstava, že je zlodej. Skopíroval časť svojej diplomovej práce. Dôležitá časť článku je s „ALE“.

Budem veľmi stručný a budem sa opierať o evolučnú teóriu, o jej cieľ spolunažívať. Spomínaný konflikt má dve strany. Pán premiér pôsobí na ľudí ako zlodej, čomu sa ľudia nevedia prispôsobiť. Zlodej kradne. A ak zlodej je mocný, nič proti jeho kradnutiu neurobíme, pokiaľ nezískame dostatočnú moc alebo jemu moc neklesne. Preto ľudia pôsobia na premiéra požiadavkou aby pri moci zlodej nebol. Žiadajú jeho odstúpenie. Myslia si, že ani on nechce aby ho niekto mocný okrádal. Nechcú po ňom nič zlé. On by sa mal vedieť ich požiadavke prispôsobiť.

Keďže cieľom evolúcie je spolunažívanie, tak zlodej by mal byť zbavený svojej moci, lebo tomu sa vedia obidve strany prispôsobiť.

ALE. Skopírovanie časti diplomovej práce, robí z človeka zlodeja? To, že niečo kedysi skopíroval, znamená, že bude zneužívať svoju moc a bude ľudí okrádať? Bolo nejako preukázané, že politici čo okrádali ľudí, ich okrádali preto lebo skopírovali časť diplomovej práce?

Bežnou praxou šírenia nenávisti, rasizmu, neznášanlivosti, … je nafúknutie malo pravdepodobnej veci na úplne samozrejmú. Možno prípad okolo diplomoviek je typický prípad nafukovania málo pravdepodobného na zjavné. Možno nie.

Ak pán premiér odstúpi, potvrdí, že je zlodej. Ak zlodej nie je, tak bude to prehra ako pre neho, tak aj pre Slovensko. A toto sa ľudom páčiť určite nebude. Ak však zlodej nie je, tak mal by vedieť upokojiť ľudí, že výkon jeho moci nesúvisí s jeho diplomovou prácou a mal by vedieť podporiť každý návrh, ktorý zastaví okrádanie slovenských občanov. Ak v ľudoch niekto iný ako premiér vyvoláva pocit, že premiér je zlodejom, mali by bojovať s ohováraním premiéra. Lebo to potom ohováranie im znepríjemňuje život a navodzuje nepríjemné pocity.