Založ si blog

Pravidlá boja. Všetko je o nich.

Keď žijeme tak buď spolunažívame alebo bojujeme na to aby sme mohli nažívať buď spolu alebo bez. Keď bojujeme, tak chceme vyhrávať. Keď nevyhrávame, tak sa snažíme posilniť. Keď nevieme ako, snažíme sa s tým zmieriť. Keď nevieme tak utekáme do sveta, kde zosilnievať a vyhrávať vieme. A tohto lepšieho sveta sa len ťažko vzdáva. Kde takýto svet zohnať? Nie je nič ľahšie ako si nainštalovať hru, ktorá nám toto ponúka. No môže to byť aj šport, hazard, … čokoľvek kde môžeme silnieť a vyhrávať.

Úspech hier je teda jasný. Ale prečo sa to tak bežne deje?

Všetko je o boji. Resp. o pravidlách boja v bežnom živote. Lebo tie určujú kto vyhráva.

Bežný politik by nám povedal, že pravidlá boja sú jasné, že žijeme v demokracii. Teda väčšina porazí menšinu. Čiže má si človek robiť podporu, známosti a rozbíjať väčšie skupiny? Niekto ďalší povie, že boj vyhrávajú peniaze. Treba byt bohatý, kradnúť? Niekto zas povie, že vyhráva ten kto sa zbaví konkurencie. Treba sa zbavovať lepších? Rovnakú motiváciu majú ľudia čo si nepriznajú chybu, čo sú najmúdrejší, čo nedajú pokoj, ale aj tí čo sú na strane niekoho o kom si myslia, že prehrať nemôže. No väčšinou nikto nám nepovie ako pravidlá boja fungujú. Potom človek sa učí z toho čo vidí alebo čo mu ponúka televízia napríklad. Človek napríklad vidí, že silnejší poráža slabších. Teda treba bojovať len so slabšími? Niekto netuší ako boj funguje a jednoducho prehru len neznesie. O tomto by sa dalo veľmi veľa písať. Lebo žijeme v dobe zmätenej.

Chcelo by to jednotné pravidlo boja, ktoré by dokázal prijať každý. Pravidlo boja kde nikto neprehrá. Prehrávať nechce nikto. Riešenie však existuje. Cieľom evolúcie je spolunažívanie. A v spolunažívaní nikto neprehráva.

Riešením je teda pravidlo, ktoré hovorí, že v boji vyhráva ten, kto chce spolunažívať. Ten kto neočakáva prehru druhého. Kto očakáva prehru, mal by byt porazený aby dostal príležitosť hľadať spôsob ako spolunažívať a najbližší boj už neprehral.

Napríklad by mal prehrať rodič, ktorý trvá na tom aby dieťa ostalo o hladné a dieťa sa tomu nevie prispôsobiť, musí s tým bojovať. Naopak by mal vyhrať rodič ak dieťa trvá na tom aby rodič ho neustále obskakoval a rodič sa nevie tomu prispôsobiť, bojuje s tým. Pod prehrou sa chápe taká zmena, aby boj prestal. Teda napríklad zmena pôsobenia (napr. ospravedlnenie) alebo napríklad prerušenie pôsobenia odlúčením. Nešťastné je keď dvaja vzájomne očakávajú utrpenie druhého, vtedy by mali prehrať obaja. Takisto prehrať by mala aj väčšina, keď tlačí menšinu do niečoho s čím musí bojovať. No nebudú sa tu popisovať všetky boje.

A kde je teda pes zakopaný? Neexistuje nič ťažšie ako siahnuť na niekoho pravidlo, podľa ktorého žije a ktorému sa celý život prispôsobuje. Môže mat ľudstvo akékoľvek dobré pravidlo pre každého, no presadiť ho potrebuje toľko sily aby boli porazené všetky ostatné pravidlá, ktoré ľudstvu nedoprajú spolunažívanie.

Tak držme ľudstvu palce nech sa to niekedy podarí. Aby ľudia mohli spolunažívať najskôr sami so sebou a neskôr aby vo väčšej sile si ľahko poradili aj s koronou, klímou a ďalšími nepriateľmi, ktorým prehra ľudstva vôbec neprekáža 😉

No zároveň je mi veľmi smutno keď vidím, toľkú nenávisť voči súčasnému premiérovi Igorovi, ktorý je silným zástancom konsenzu. Veď nikoho lepšieho, kto zastáva konsenzus, zatiaľ nemáme. Konsenzus je naša lepšia budúcnosť. V konsenze neprehráva nikto. Nepokazme si to.

Kto sa nehnevá, nepatrí sem

24.04.2024

Nie je dôležité kedy a kto. Bolo sformulovaných 5 fáz smútku. Popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a akceptácia. Kto chce, nájde si o tom viac. Hnev je na druhom mieste, lebo komunikácia je náročná. Môžeme povedať najmä pre zvieratá. Tie vďaka hnevu ukazujú svoju silu. Až keď je dostatočne ublížené, tak dôjde k uvedomeniu a prehodnoteniu situácie ako nešťastie [...]

Právo eskalovať konflikt?

17.04.2024

Existuje niekoľko legislatívnych znení podľa ktorých obeť má právo brániť sa. Keď je niekto ohrozený alebo napadnutý tak má právo ohroziť a napadnúť agresora? Sú dva zakladné typy obrany. Prvým typom obrany je snaha poškodiť agresora aby bol oslabený na zopakovanie útoku. Aby agresor bol porazený. On sa však proti poškodeniu môže brániť a konflikt sa [...]

Vážení frustrovaní europoslanci

12.04.2024

Vážené europoslankyne, vážení europoslanci, veľa slovákov nevidí rozdelenú Európu na západnú a východnú. Veľa slovákov nechce aby obyvatelia Európy umierali vo vojne. Ubližujeme tým Európe? Veľa slovákov je proukrajinských, zároveň prozápadných a zároveň aj proruských. Myslíme si, že mier môže byť len keď vyhrá Ukrajina a aj Rusko. Keď nebudú sa vytvárať [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

janzilka

Viete čo je dobré na všeobecných teóriach? Skoro nič :) Vďaka svojej všeobecnosti, sú síce na všetko a pre všetkých, ale to znamená, že sú veľké a komplikované. Prispôsobiť sa im je veľmi ťažké. No bez nich by neboli tie jednoduchšie teórie, praktické rady alebo postupy aby niečo naozaj dobre fungovalo. Ak vám niečo nefunguje a nikto vám nevie pomôcť, tak snažiť sa pochopiť niečo všeobecnejšie je dobrá cesta. Robí to každý z nás.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 108
Celková čítanosť: 255375x
Priemerná čítanosť článkov: 2365x

Autor blogu

Kategórie