Chuťovka nie len pre vedcov

16. júna 2020, janzilka, Nezaradené Spoločnosť

Fyzikálne teórie, zákony, princípy … toto všetko môže mať jeden základ. Pripravíme chuťovku, ktorá bude chutiť nejednej premýšľajúcej hlavičke.

Základ je konať všeobecne, aby sme sa moc nezamotali a nezabudli na niečo. Najvšeobecnejšia vec je energia. Keby existovalo niečo čo dokáže vytvoriť alebo zničiť energiu, tak by sa dal vyvrátiť zákon zachovania energie a potom aj teória relativity. Ďalej s istotou vieme povedať, že energia vzájomne pôsobí na seba a vyvíja sa v snahe dosiahnuť stav vzájomného prispôsobenia – evolúcia.

Ideme kuchtiť.

Ingrediencie: 2x bežná energia, 1x značková prispôsobivá energia, 1x evolúcia

Postup:
Dve bežné energie necháme na seba pôsobiť. Nie sú schopné spracovať vzájomné pôsobenie a tak použijeme jednu evolúciu. Silnejšia mení pôsobenie slabšej do okamihu dokiaľ silnejšia je toho schopná. Potom vzájomné stále neprispôsobené pôsobenia, ktoré už nedokáže nič zmeniť, sa oddelia a viac na seba nepôsobia.

Značková energia bola dosť drahá a tak ju radšej nebudeme vystavovať silnejšej energii. Zamiešame ju so slabšou pozmenenou energiou.

Značkovú energiu nastavíme tak aby pôsobenie slabšej energie menila ohľaduplne. Teda aby značková energia pôsobila na slabšiu energiu tak, aby ona vedela toto pôsobenie prijať a pôsobiť akceptovateľne na značkovú energiu. A tak dokola.

Servírujeme:
Spolunažívanie. Väzbu, ktorú ohľaduplné vzájomné pôsobenie drží po hromade.

Prečo chuťovka?
1) Darwinova evolučná teória hovorí o prežití silnejšieho. Pojem spolunažívanie nepozná. Pričom spolunažívanie (rovnosť) je to, kam evolúcia smeruje. Sám Darwin tvrdil, že prispôsobivosť rastie. Bohužiaľ veľa ľudom rovnosť (stav prispôsobenia) úplne nevonia.
2) Myšlienka Perpetuum mobile je odsúdená, lebo niečo nemôže pracovať bez straty. Čiže energia sa stráca? Čo zákon zachovania energie? To, že niečo má kinetickú energiu, neznamená, že vykonáva prácu. Bohužiaľ ľudom sa ťažko myslí všeobecne (čo nefunguje jedným spôsobom, tak vraj nemôže fungovať iným).
3) Nikto nevie kde sa berie gravitácia a čo je zač. My však vieme, že gravitačnú energiu vie každá energia premeniť na kinetickú (áno, bez straty). Ak máte NEROZBITNÝ mobil tak mu môžete dovoliť premeniť trochu gravitačnej energie tak aby sme to videli a nechať ho upaľovať k zemi. Tu kinetickú energiu môže mobil cestou trošku porozdávať, ale dajme tomu, že máte veľmi skúpy mobil a dá ju len zemi. A dajme tomu, že zem je najlepšia kamoška s mobilom (v skutočnosti je to drsnačka, preto treba nerozbitný mobil) a jeho kinetickú energiu plne absorbuje a nijak ho nepoškodí. Mobil si krásne leží na zemi a tí dvaja majú nádherný vyrovnaný vzťah. Žiadne straty nervov. Zem naďalej pôsobí na mobil veľkou gravitačnou silou. Mobil naďalej ju premieňa na kinetickú energiu, ktorú odovzdáva zemi a zem vďaka toľkým vzťahom generuje veľké množstvo gravitačnej energie. Funguje to aj opačne s rozdielom, že mobil pôsobí gravitačnou silou menšou. Dá sa povedať, že v tejto väzbe si neustále vymieňajú energie a spoločne vytvárajú gravitačné pole. Podobne ako keď si predstavíte vodný vír, ktorý strháva telesá k sebe, ale priamočiaro lebo sa točí veľmi rýchlo.

Tak, my už vieme čo je gravitácia. Kedy to zistia vedci? 🙂